Vicepreşedintele brazilian Hamilton Mourao a inaugurat miercuri în Antarctica o nouă bază de 100 de milioane de dolari, construită de compania chineză CEIEC, care va înlocui staţia braziliană de cercetări ştiinţifice distrusă într-un incendiu în urmă cu aproape şapte ani, informează Reuters, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Brazilia a revenit în forţă în Antarctica", a declarat ministrul brazilian al Ştiinţei şi Tehnologiei, Marcos Pontes, singurul astronaut al Braziliei, într-un mesaj publicat pe Twitter din baza Comandante Ferraz, construită pe insula King George din largul coastelor antarctice.

Potrivit lui Marcos Pontes, noua bază are o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi, este mai mare şi mai sigură, conţinând 17 laboratoare, un helioport şi alte facilităţi. Oamenii de ştiinţă vor folosi această bază de cercetare pentru a efectua experimente în domeniul microbiologiei, gheţarilor şi al climei.

Programul antarctic brazilian a început în 1982 după ce Marina braziliană a cumpărat un spărgător de gheaţă danez şi a organizat prima sa expediţie, pentru a putea să ia parte la Tratatul Antarcticii, care reglementează viitorul acestui continent.

Programul brazilian a suferit un eşec în 2012, când o explozie produsă în camera generatorului electric al bazei sale de cercetări ştiinţifice a generat un incendiu în care şi-au pierdut viaţa doi ofiţeri de marină şi a distrus 70% din clădire.