O instanță din Turcia a decis miercuri deblocarea accesului la enciclopedia online Wikipedia după ce Curtea Constituțională a acestei țări a decis luna trecută că decizia de blocare, în vigoare din aprilie 2017, încalcă libertatea de exprimare, informează France 24, potrivit Mediafax.

WikipediaFoto: Wikipedia

Turcia era, până miercuri, singura țară din lume, cu excepția Chinei, unde accesul la Wikipedia era blocat în totalitate.

Oficialii de la Ankara au susținut în 2017 că blocarea site-ului este necesară întrucât Wikipedia nu a eliminat din paginile sale informații potrivit cărora Guvernul turc ar fi oferit asistență unor grupări teroriste.

Mai multe organizații pentru drepturile omului au criticat în ultimii ani situația privind dreptul la libera exprimare din Turcia sub conducerea președintelui Recep Tayyip Erdogan, mai ales după tentativa de lovitură de stat din 2016.

O instanță de la Ankara a decis că instituția care supraveghează piața de telecomunicații din Turcia este obligată să deblocheze imediat accesul la enciclopedia online.

Mai mulți utilizatori de la Ankara și Istanbul au confirmat pentru France 24 că site-ul Wikipedia poate fi acum accesat.