​Administraţia Trump a anulat abrupt trei briefinguri clasificate din Congres legate de criza din Iran, în unele cazuri fără a oferi niciun fel de explicaţii, relatează miercuri CNN, citat de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Departamentul de Stat a anulat două briefinguri care erau programate pentru miercuri, au confirmat pentru CNN angajaţi din Senat şi Camera Reprezentanţilor.

Pentagonul a anulat şi briefingul clasificat de joi pentru Comisia pentru servicii armate a Camerei Reprezentanţilor din cauza unor probleme de calendar, au declarat un oficial din domeniul apărării şi un membru al staffului din camera inferioară a Congresului.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că Departamentul Apărării face eforturi pentru a reprograma acest briefing.

Aleşii din Congres urmau să fie informaţi privind securitatea ambasadelor, în timp ce Comisia din Senat pentru relaţii externe avea programat un briefing de la oficiali de rang înalt ai Departamentului de Stat privind politica referitoare la Iran a administraţiei americane şi autorizarea pentru utilizarea forţei înainte de schimbările de ultim moment.

Anulările bruşte de briefinguri au loc în contextul în care unii parlamentari, în special democraţi, continuă să pună sub semnul întrebării justificarea administraţiei Trump pentru uciderea generalului iranian Qassem Soleimani. Senatorii par şi ei deschişi să-i aplice o mustrare preşedintelui Donald Trump, sub forma unui vot pentru limitarea atribuţiilor sale în vederea unor noi acţiuni militare în Iran.

Departamentul de Stat a amânat şi el miercuri audierea clasificată privind strategia administraţiei pentru Iran în ultimul moment, în contextul în care aleşii americani continuă să critice administraţia în privinţa raţiunii atacului de la începutul lunii.