Noi proteste violente au avut loc miercuri seara în capitala Libanului, Beirut, iar zeci de persoane au fost rănite după ce forțele libaneze de securitate au folosit forța pentru a dispersa manifestanții, informează site-ul agenției de presă Reuters, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Libanul este afectat în ultima perioadă de proteste, în general pașnice, față de clasa politică din această țară, iar manifestațiile au dus la demisia, pe 29 octombrie, a premierului Saad al-Hariri. Demisia premierului a adâncit criza economică cu care se confruntă Libanul.

Marți seara au avut loc confruntări între protestatari și forțele de ordine în apropierea sediului Băncii Centrale a Libanului. Violențele au continuat și miercuri seara, când mai mulți protestatari au aruncat cu pietre și obiecte pirotehnice către polițiști, forțele de ordine fiind nevoite să facă uz de gaze lacrimogene în timpul confruntărilor. Mai mulți protestatari au fost reținuți în timpul incidentelor de miercuri.

Crucea Roșie a anunțat că 45 de persoane au fost rănite în timpul protestelor, iar 35 dintre acestea au fost spitalizate. Printre răniți se numără și un jurnalist al agenției Reuters care transmitea de la fața locului.

Cetățenii sunt nemulțumiți de faptul că, după ce premierul Saad al-Hariri și-a anunțat demisia în octombrie, clasa politică nu a reușit să ajungă la un acord privind formarea unui nou guvern și nici să prezinte un plan privind redresarea economiei țării. În aceste condiții, moneda națională s-a devalorizat puternic, ceea ce a dus la o creștere accentuată a prețurilor.

Drept urmare, autoritățile au decis să impună o serie de restricții, cum ar fi limitarea retragerilor de valută din conturile bancare sau limitarea transferurilor de bani.