​Președintele american Donald Trump a salutat miercuri un acord comercial „istoric” între Statele Unite și China, chiar înainte de semnarea documentului împreună cu vicepremierul chinez Liu He, principalul negociator, relatează AFP.

Acord comercial SUA ChinaFoto: Captura YouTube

„Ziua de astăzi marchează o etapă istorică, o etapă ce n-a mai fost parcursă niciodată cu China, spre un acord comercial corect și reciproc între Statele Unite și China”, a declarat președintele american.

„Știm că vor fi în continuare disensiuni între țările noastre, dar această zi marchează începutul unui nou capitol în relațiile comerciale dintre cele două cele mai mari economii ale lumii”, a afirmat la rândul său vicepreședintele american, Mike Pence.

Trump a spus de asemenea că ia în calcul o deplasare în China curând.

Xi Jinping: Acordul comercial China-SUA este benefic „pentru întreaga lume”

Acordul comercial între China și Statele Unite este benefic „pentru întreaga lume”, afirmă președintele chinez Xi Jinping, într-o scrisoare adresată omologului său american, care a fost citită în timpul ceremoniei de semnare a documentului desfășurată miercuri la Casa Albă.

Vicepremierul chinez Liu He, principalul negociator al acordului comercial din partea Beijingului, a citit scrisoarea, în limba chineză, în fața lui Donald Trump și a mai multor oficiali din cadrul Administrației americane, dar și șefi de companii.

SUA şi China au semnat miercuri „Faza 1” a acordului comercial. Ce prevede

Preşedintele american Donald Trump şi vicepremierul chinez Liu He au semnat miercuri aşa-numita „Fază 1” a acordului comercial, menită să reducă tensiunile dintre cele două cele mai mari economii din lume, scrie Agerpres.

„Mai mare de atât nu poate fi. Menţinerea acestor două naţiuni gigantice şi puternice în armonie este un lucru atât de important pentru lume. Lumea ne urmăreşte astăzi”, a spus Trump, înainte ca cei doi oficiali de rang înalt să semneze acordul, în cadrul unei ceremonii care a durat 75 de minute.

Acordul ar urma să intre în vigoare luna viitoare.

China s-a angajat să achiziţioneze bunuri americane în valoare de circa 200 de miliarde de dolari într-o perioadă de doi ani, inclusiv produse agricole în valoare de zeci de miliarde de dolari.

Acordul semnat conţine şi un mecanism de monitorizare a aplicării. Trump a afirmat că dacă va fi semnată şi „Faza a 2-a” a acordului, taxele vamale impuse Chinei vor fi diminuate.