Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, a făcut apel la detractorii Huawei să propună alternative la producătorul de echipamente telecom chinez, care dispune de un avans față de concurenții săi în tehnologia 5G, citeaza Rador.

Boris JohnsonFoto: Captura YouTube

Intervievat în emisiunea BBC Breakfast, prim-ministrul a afirmat că “britanicii merită să aibă acces la cea mai bună tehnologie posibilă”, amintind că guvernul lui vrea să pună accentul pe modernizarea infrastructurilor și mai ales să dea acces tuturor la internetul de mare viteză.

Acum, dacă oamenii se opun unei mărci sau alteia, ei trebuie să ne spună care este alternativa”, a adăugat el, făcând aluzie la avansul Huawei în G5, noua generație de telefonie mobilă destinată în special obiectelor conectate.

Dl Johnson, care beneficiază de la alegerile legislative din decembrie de o majoritate solidă în Parlament, a subliniat totuși ca nu vrea “să instaleze infrastructuri care aduc prejudicii securității naționale sau capacității noastre de a coopera cu partenerii noștri din rețeaua de informații Five Eyes", care cuprinde cinci țări (Regatul Unit, Statele Unite, Canada, Australia și Noua Zeelandă). Luni, șeful MI5, Andrew Parker, a afirmat că guvernul britanic poate lucra cu Huawei în 5G fără să compromită legăturile sale cu serviciile de informații americane.

Aceste declarații vin a doua zi după o vizită la Londra a unei delegații americane pentru a convinge Downing Street să nu lucreze cu Huawei.

Statele Unite repetă de luni de zile că există legături strânse între companie și guvernul chinez și că echipamentele sale ar putea fi folosite în scop de spionaj, ceea ce Huawei a negat tot timpul.

În aprilie 2019, o scurgere în presa britanică arătase că guvernul conservator al vremii, condus de Theresa May, era pe punctul de a accepta o participare limitată a Huawei la rețeaua 5G. Compania chineză nu ar fi fost implicată în inima rețelei, ci în infrastructuri mai puțin sensibile.

Clasa politică britanică este divizată pe această tema. Parlamentarul conservator Bob Seely a cerut Comisiei de afaceri externe să examineze compatibilitatea fabricantului chinez cu rețeaua națională, afirmând că un acord cu gigantul tehnologic ar deschide ușa rețelei britanice Beijingului.