Statele Unite ale Americii vor menţine taxele vamale la importurile din China deja în vigoare, a anunţat marţi administraţia Trump, relatează AFP.

SUA ChinaFoto: PublicDomainPictures.net

''Nu există niciun acord privind o viitoare reducere a taxelor vamale. Orice zvon care afirmă contrariul este complet greşit", au indicat serviciile Trezoreriei şi reprezentantul american pentru comerţ într-un comunicat comun.

Washingtonul şi Beijingul vor semna miercuri un acord comercial care va pune capăt unui conflict început în urmă cu aproape doi ani prin impunerea de taxe punitive, potrivit Agerpres.

Departamentul Trezoreriei din SUA a anunțat că a eliminat China de pe lista țărilor acuzate de manipulare valutară, cu doar câteva zile înainte ca Washingtonul și Beijingul să semneze un acord comercial inițial, transmite Mediafax.

În luna august, Administraţia SUA a stabilit că Beijingul manipulează valoarea monedei sale naţionale, yuan, fiind pentru prima oară după anul 1994 când Washingtonul aplică această etichetă Chinei.

"China și-a asumat angajamente executorii de a se abține de la devalorizare concurențială, promovând în același timp transparență și responsabilitate", a afirmat secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, potrivit unui comunicat dat publicității luni.

În urma eliminării Chinei, pe lista Washingtonului privind manipularea valutară nu mai figurează nicio țară.

În mai multe rânduri, preşedintele american Donald Trump a acuzat China şi Uniunea Europeană că sunt implicate într-un "joc major de manipulare monetară" pentru a concura cu Statele Unite, adăugând că Washingtonul ar trebui să facă acelaşi lucru.

O valoare mai scăzută a dolarului ar stimula exporturile americane, însă ar putea determina investitorii străini, care finanțează datoria federală, să renunţe la investiţiile în SUA din cauza deprecierii monedei americane, întrucât acest lucru le-ar diminua profiturile.