Comisia Europeană a decis să ceară Curții Europene de Justiție să impună măsuri provizorii Poloniei referitor la Secția Disciplinară a Curții Supreme, ordonându-i să suspende funcționarea acesteia, în contextul procedurii de infringement privind noul regim disciplinar pentru judecătorii polonezi. Polonia a reacționat imediat, spunând că UE nu are temei pentru a pune la îndoială reformele din domeniul justiției de la Varșovia.

Magistratii au iesit in strada in PoloniaFoto: Captura YouTube

”Decizia a fost luată în vederea recentelor evoluții, inclusiv a deciziei preliminare a Curții Europene de Justiție din 19 noiembrie 2019 cu privire la independența noii Comisii Disciplinare și a hotărârii ulterioare a Curții Supreme poloneze de pe 5 decembrie. În hotărâre, Curtea Supremă a statuat că Comisia Disciplinară nu îndeplinește cerințele privind independența puterii judecătorești prevăzute de dreptul Uniunii și nu este așadar o curte independentă în sensul legii UE și a legii naționale. În ciuda hotărârilor, Comisia Disciplinară continuă să opereze, creând un risc de daune ireparabile pentru judecătorii polonezi și crescând efectul de relaxare a justiției poloneze. Ca atare, Comisia a decis astăzi să ceară Curții de Justiție să ordone măsuri provizorii”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a lansat pe 3 aprilie o nouă procedură de infringement împotriva guvernului polonez, vizând de această dată regimul disciplinar al judecătorilor, care "nu oferă garanțiile necesare pentru a-i proteja împotriva controlului politic".

Comisia a lansat deja alte două proceduri de infringement împotriva Varșoviei, dintre care una în iulie 2017 pentru reforma tribunalelor și cealaltă în iulie 2018 legată de reforma Curții Supreme. În aceste două cazuri, absența unor răspunsuri satisfăcătoare din partea Varșoviei au condus la sesizarea Curții de Justiție a UE.

Aceste proceduri au loc în paralel cu altă procedură, mult mai dură și excepțională, denumită Articolul 7 din tratatul privind UE, declanșată de Comisie în 2017.

Acest mecanism nu mai fusese demarat niciodată în UE. El a fost însă activat și împotriva Ungariei lui Viktor Orban, în 12 septembrie, de această dată de către Parlamentul European.

Polonia a spus, în urma cererii de suspendare a Secției Disciplinare, că UE nu are temei pentru a pune la îndoială reformele din domeniul justiției.

”Secția funcționează în acord cu legea poloneză... Tratatele UE nu reglementează deloc sistemele judiciare ale anumitor state membre”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Citește și: