Cele trei țări europene co-semnatare a acordului nuclear iranian (Franța, Marea Britanie și Germania) au declanșat mecanismul de reglare a litigiilor prevăzut în acord pentru a forța Teheranul să onoreze angajamentele sale, au anunțat liderii diplomațiilor într-un comunicat comun, relatează AFP. Pe de altă parte, premierul Marii Britanii, Boris Johnson, pare să contrazică poziția diplomației țării sale, spunând că că este pregătit să înlocuiască acordul nuclear iranian din 2015 cu un nou text dorit de Donald Trump, spunând că președintele american este ”un excelent negociator”. Totodată, Iranul a avertizat marți Germania, Marea Britanie și Franța de ”consecințele” deciziei lor de a declanșa mecanismul de reglare a litigiilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE Iranul a avertizat marți Germania, Marea Britanie și Franța de ”consecințele” deciziei lor de a declanșa mecanismul de reglare a litigiilor.

”Desigur, dacă europenii... caută să facă abuz (de acest proces), ei trebuie să fie pregătiți să accepte consecințele, de care au fost notificați deja”, a spus Ministerul iranian al Afacerilor Externe într-un comunicat.

Iranul a catalogat decizia statelor europene de a declanșa mecanismul privind litigiile din cadrul acordului nuclear drept o acțiune ”pasivă”, dar a spus că este gata să ia în considerare orice efort constructiv de a salva acordul.

”Republica Islamică Iran, ca în trecut, este complet pregătită să sprijine orice (act de) bunăvoință și efort constructiv pentru a salva importantul acord internaționale”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Abbas Mousavi.

Cele trei țări europene co-semnatare a acordului nuclear iranian (Franța, Marea Britanie și Germania) au declanșat mecanismul de reglare a litigiilor prevăzut în acord pentru a forța Teheranul să onoreze angajamentele sale

”Făcând acest lucru, cele trei țări ale noastre nu se alătură campaniei care vizează exercitarea presiunii maxime împotriva Iranului”, a adăugat comunicatul, care sugerează că nu vor să se alăture politicii de sancțiuni împotriva Statelor Unite.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, însărcinat de supervizarea mecanismului de reglare a litigiilor prevăzute în acordul nuclear, a explicat că ținta este ”să rezolve problemele legate de acordul nuclear iranian (și nu)... să reimpună sancțiuni”. Acesta a făcut apel la toți semnatarii, inclusiv Teheran, să mențină acordul.

Păstrarea JCPA (acronimul textului semnat în 2015 și care în română este Planul Comun Cuprinzător de Acțiune) este astăzi mai important ca oricând”, a spus el.

Mecanismul de reglare a litigiilor (declanșat de către europeni, n.r.) cere eforturi intense și bună credință din partea tuturor. În calitate de coordonator, aștept ca toți participanții să abordeze procesul în acest spirit”, a adăugat el.

Declanșarea mecanismului de reglare a litigiilor, cu care Parisul amenința de mai multe săptămâni, ar putea conduce la reintroducerea sancțiunilor ONU.

Europenii, cu toate acestea, nu vor ”să precipite drumul” către sancțiuni, ci să pună presiuni pe Iran pentru a salva acordul din 2015, care încadrează programul său nuclear,

”Acționăm cu bună credință având ca obiectiv primordial păstrarea acordului în speranța sinceră de a găsi o soluție de ieși din impas printr-un dialog diplomatic constructiv, în timp ce rămânem în acest cadru”, au subliniat Jean-Yves Le Drian, Heiko Maas și Dominic Raab.

Johnson, pe de altă parte, spune că este pregătit să înlocuiască acordul cu cel negociat de Trump.

”Președintele Trump este un excelent negociator (...). Haideți să lucrăm împreună să înlocuim (acordul semnat în 2015) și să îl înlocuim cu acordul lui Trump”, a declarat el la BBC, spunând că ar fi ”o cale bună de a merge înainte”.