Reprezentanți ai țărilor ai căror cetățeni au murit în urma prăbușirii avionului ucrainean în Iran se vor întâlni joi la Londra, la inițiativa Canadei, a anunțat luni ministrul canadian al Afacerilor Externe, François-Philippe Champagne pe Twitter, potrivit Le Figaro, citat de Mediafax.

LondraFoto: timeout.com

Grupul de lucru, creat de Canada în urma doborârii aeronavei reunește oficiali din Canada, Regatul Unit, Ucraina, Suedia și Afganistan.

Reprezentanții acestor țări au discutat deja la telefon, în special despre posibile compensații financiare pentru familiile celor 176 de persoane care au murit în urma prăbușirii avionului.

„Am convocat prima întâlnire față în față a grupului internațional de coordonare și intervenție, joi, la Canada House de la Londra”, a declarat ministrul canadian de Externe.

Miniștrii de Externe din cele cinci țări care alcătuiesc acest grup vor încerca să continue să pună presiune asupra Iranului pentru a obține acces la anchetă și pentru a putea organiza repatrierea rămășițelor. De asemenea, grupul solicită Teheranului o anchetă transparentă în acest caz.

Regimul de la Teheran a recunoscut sâmbătă că o unitate antiaeriană a Gardienilor Revoluţiei a doborât din greşeală avionul companiei Ukrainian Airlines, incident soldat cu moartea celor 176 de persoane aflate la bord. Avionul a fost doborât în contextul în care Iranul se temea de represalii după ce atacase baze militare din Irak ca ripostă la asasinarea de către SUA a comandantului militar iranian Qassem Soleimani, potrivit Mediafax.