Partidul israelian al Muncii şi partidul de stânga Meretz au anunţat luni, 13 ianuarie, alianţa dintre ele în vederea alegerilor legislative din 2 martie, cu obiectivul de a-l contra pe prim-ministrul de dreapta Benjamin Netanyahu.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

Şeful Partidului Muncii fuzionat cu Gesher, Amir Peretz, şi cel al Meretz (“Energie”, stânga, laic şi socialist), Nitzan Horowitz, vor prezenta în alegeri o listă comună numită Emet (“Adevăr”), au anunţat cele două formaţiuni, potrivit Le Monde, citat de Rador.

“Peretz şi Horowitz intenţionează să pună accentul pe mesajul de uniune şi pe speranţa schimbării politice care va fi centrul social şi direcţia politică a viitorului guvern după încheierea erei Netanyahu”, subliniază cele două formaţiuni.

Să se evite pierderi de voturi

Scena politică israeliană este în plină fierbere cu câteva săptămâni înainte de al treilea rând de alegeri legislative organizate într-un an în ţară, după eşecul dlui Netanyahu şi a rivalului lui centrist, Benny Gantz (partidul Albastru Alb), de a forma o coaliţie de guvernare după scrutinul din septembrie.

Opoziţia de stânga încearcă să se unească pentru a împiedica Likudul prim-ministrului, la putere din 2009 şi inculpat în trei cazuri de corupţie, să câştige scrutinul din martie.

Partidul Muncii şi Meretz, care au obţinut şase şi respectiv cinci mandate la alegerile din septembrie, caută să se unească pe o listă comună pentru a evita pierderi de voturi în cazul în care nu vor atinge pragul de eligibilitate, fixat la 3,25% din totalul voturilor, în sistemul proporţional israelian.