Ministrul britanic al Afacerilor Externe l-a convocat, luni, pe ambasadorul Iranului pentru a-și exprima ”obiecțiile puternice” la scurta arestare a ambasadorului britanic la Teheran, a indicat purtătorul de cuvânt al premierului, relatează AFP.

”Aceasta este o încălcare inacceptabilă a Convenției de la Viena”, a spus purtătorul de cuvânt, adăugând că Regatul Unit caută să se asigure că nu se va mai întâmpla.

Ambasadorul britanic în Iran a fost reținut în timpul protestelor organizate la Teheran în contextul în care autorităţile iraniene au recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean, potrivit Mediafax.

Ambasadorul britanic, Robert Macaire, a fost reținut pentru mai mult de o oră înainte de a fi eliberat, a informat agenția Tasnim.

Ministrul britanic de Externe, Dominic Raab, a declarat că "arestarea ambasadorului britanic la Teheran fără motiv sau a oferi o explicație reprezintă încălcarea legislației internaționale".

"Ambasadorul britanic la Teheran a fost reținut pentru organizarea unor mișcări suspicioase în fața Universității Amir Kabir, eliberat și urmează să fie convocat duminică dimineață", se arată într-un mesaj postat pe Twitter de agenția Tasnim.

Ambasadorul a declarat că nu a luat parte la demonstrații.

”Mulțumesc pentru numeroasele mesaje primite. Pot confirma că nu am luat parte la nicio demonstrație! Am fost la un eveniment anunțat drept un priveghi pentru victimele tragediei de miercuri. A fost un lucru normal să doresc să le aduc un ultim omagiu - unele dintre victime erau britanice. Am plecat după 5 minute, în momentul în care unii oameni au început să scandeze", a declarat acesta pe Twitter.

Premierul britanic Boris Johnson și cancelarul german Angela Merkel au condamnat duminică arestarea ambasadorului britanic.