Markus Leitner este un om foarte ocupat. De la lovitura americană care l-a ucis pe Qassem Soleimani pe 3 ianuarie la Bagdad, ambasadorul Elveției în Iran și-a asumat din plin mandatul de mesager între Teheran și Washington. Pe data de 3 ianuarie, în minutele care au urmat loviturii care a dus la moartea generalului Soleimani, Markus Leitner a primit o notă prin faxul criptat al reprezentanței Elveției. Statele Unite îi avertizează pe iranieni să nu escaladeze. Acest mesaj este depus de ambasador direct la ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, potrivit Le Temps, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Patru zile mai târziu, diplomația elvețiană își joacă din nou rolul de curea de transmisie. După încheierea represaliilor iraniene – o serie de lovituri ce vizează baze din Irak în care staționează soldați americani, fără a produce victime - , Republica Islamică trimite un mesaj urgent: măsurile de retorsiune se vor opri aici, pentru moment.

«Americanii au fost șocați de rapiditatea comunicării», subliniază New York Times. Donald Trump și secretarul de stat Mike Pompeo au primit misiva iraniană la șapte minute după ce fusese transmisă reprezentanței elvețiene. Două minute pentru recepționarea mesajului, pentru trecerea lui prin faxul criptat, și alte cinci pentru a ajunge la Washington la Brian H. Hook, reprezentantul special american însărcinat cu Iranul.

«Singurul canal viabil»

Contactat de Le Temps, Departamentul Federal de Externe de la Berna se mulțumește să indice că «acest canal de comunicație diplomatic între SUA și Iran este pus la dispoziție de Elveția și continuă să funcționeze în cadrul mandatului său». Acest mandat, care însărcinează Confederația de a reprezenta interesele americane în Iran din anul 1980, a făcut din Elveția «țara europeană cea mai importantă în timpul celor șapte zile ale acestei crize», scrie New York Times.

Reamintind de schimbul de prizonieri care a avut loc în luna decembrie pe aeroportul de la Zurich și la care a participat personal, fostul guvernator de New Mexico, Bill Richardson, confirmă pentru Wall Street Journal rolul esențial jucat de Berna: «Canalul de comunicare elvețian a căpătat o importanță enormă, deoarece permite reducerea tensiunilor pe termen scurt. Acesta este singurul canal viabil în acest moment.»