Preşedinta în exerciţiu din Taiwan, Tsai Ing-wen, a fost realeasă sâmbătă cu 57,1% din voturi, pe fondul tensiunilor cu Beijingul, ce revendică insula, transmite AFP, citată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tsai a obţinut 8,1 milioane de voturi, cu 1,3 milioane mai multe decât la precedenta sa victorie, din 2016.

Principalul său contracandidat, Han Kuo-yu, a obţinut doar 5,5 milioane de voturi (38,6% din sufragii), a anunţat Comisia electorală de la Taipei.

Washingtonul a felicitat-o pe Tsai Ing-wen pentru victoria în acest scrutin, salutând „leadership”-ul său.

„SUA o felicită pe dr. Tsai Ing-wen pentru realegerea sa în scrutinul prezidenţial din Taiwan. Sub conducerea sa, sperăm că Taiwanul va continua să fie un exemplu pentru ţările care luptă pentru democraţie”, a declarat secretarul de stat Mike Pompeo într-un comunicat.

Tsai Ing-wen spune că va încerca depășirea impasului în relaţiile cu China

Realeasă președinte al Taiwanului, Tsai Ing-wen, a declarat sâmbătă că guvernul său va depune toate eforturile pentru a depăși impasul în relațiile cu China și va menține stabilitatea în strâmtoarea Taiwanului, scrie Mediafax citând Reuters.

Tsai a declarat într-o discuţie cu reporterii în Taipei după ce a câștigat un nou mandat de preşedinte că Taiwanul speră să reia discuțiile cu China.

Beijingul a întrerupt un mecanism de dialog cu Taiwanul după ce Tsai a fost aleasă preşedinte în 2016.

Tsai și-a învins principalul adversar Han Kuo-yu din cadrul partidului Kuomintang, care favorizează legăturile strânse cu China, cu peste 2,6 milioane de voturi.

În total, ea a câștigat aproape 8,2 milioane de voturi, mai mult decât orice alt președinte al Taiwanului, de când insula a organizat primele alegeri prezidențiale directe în 1996.