​Agenția iraniană de presă Fars, semioficială, relatează sâmbătă că proteste antiguvernamentale au loc la Teheran - într-o rară informare despre astfel de manifestații - și scrie că oamenii ieșiți în stradă au scandat sloganuri împotriva principalelor autorități ale țării, după ce Corpul Gardienilor Revoluţiei, puternica armata ideologică a republicii islamice, a recunoscut doborârea avionului de pasageri ucrainean, relatează Reuters.

Fars relateaza despre protestele din IranFoto: Captura farsnews.com

Relatarea Fars menționează și că demonstranții au rupt fotografii cu Qassem Soleimani, cunoscutul comandant al Forțelor Quds (trupe de elită din rândul Gardienilor) ucis de americani într-un atac cu dronă.

Agenția, care este în general văzută ca fiind apropiată Gardienilor Revoluţiei, a publicat și imagini cu manifestanții adunați la Teheran și cu un banner rupt cu Soleimani. Potrivit agenției, numărul protestatarilor este de circa 700 până la 1000 de oameni.

Iranul a recunoscut, sâmbătă, că a doborât miercuri avionul ucrainean, însă spune că uciderea celor 176 de oameni de la bord a fost neintenționată. Până acum, Teheranul a negat vehement că aeronava ar fi fost doborâtă de una dintre rachetele sale.

Sute de studenți iranieni s-au adunat sâmbătă seară în fața Universității Amirkabir din Teheran, răspunzând unui apel lansat pe reţelele sociale pentru comemorarea celor 176 de victime (mojoritatea iranieni și canadieni, dar și cu dublă cetățenie) ale avionului ucrainean doborât miercuri de o rachetă trasă de armata iraniană.

UPDATE 01.10Trump avertizează Iranul: „Nu mai poate exista un nou masacru asupra manifestanților pașnici”

UPDATE 00.30 Trump spune că urmărește „îndeaproape” manifestațiile din Iran

Președintele american Donald Trump le transmite protestatarilor iranieni că îi susține și că Statele Unite urmăresc „îndeaproape” manifestațiile.

„Bravului popor iranian, care suferă de mult timp: sunt alături de voi de la începutul președinției mele și administrația mea va continua să fie alături de voi”, a scris Trump pe Twitter, într-un mesaj publicat atât în engleză cât și persană.

„Urmărim îndeaproape manifestațiile voastre, iar curajul vostru ne inspiră”, a adăugat el.

UPDATE 00.20 Diplomatul britanic ce a fost reținut timp de câteva ore de autoritățile din Iran este chiar ambasadorul Marii Britanii la Teheran, Robert Macaire, a anunțat ministrul de Externe de la Londra, Dominic Raab.

„Arestarea ambasadorului nostru la Teheran, fără niciun fundament sau explicație, este o încălcare flagrantă a legislației internaționale”, a declarat Dominic Raab, potrivit AFP.

UPDATE 23.15 Un emisar britanic la Teheran a fost reținut timp de câteva ore pentru „incitarea protestatarilor antiguvernamentali”, informează Reuters citând agenția iraniană Tasnim.

Agentul diplomatic britanic a fost ridicat din fața Universității Amirkabir, acolo unde s-au adunat să protesteze sute de studenți iranieni.

UPDATE: Imagini cu protestele desfășurate la Teheran au fost distribuite sâmbătă seara pe rețelele sociale.

Protestatarii au cerut demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, ei scandând inclusiv „Moarte dictatorului”.

„Comandant suprem - demisia, demisia”, „Soleimani e un criminal. Liderul său e și el un criminal”, „Nu vrem o republică islamică”, „Khamenei, să-ți fie rușine, pleacă din fruntea țării” - au mai strigat studenții manifestanți strânși în fața Universității Amirkabir din Teheran, potrivit celor care au distribuit imaginile de la proteste.