Guvernul sarb a decis, joi, sa anuleze in avans iminenta proclamare a independentei provinciei Kosovo, anunta un comunicat oficial, citat de AFP. "Actele si activitatile autoritatilor kosovare de proclamare a independentei sunt anulate de guvernul de la Belgrad, deoarece violeaza suveranitatea si integritatea teritoriala a Serbiei", se arata in comunicat. Decizia este, insa, doar una cu caracter simbolic, menita sa arate, inca o data, ca Serbia nu renunta la suveranitatea sa asupra provinciei Kosovo.

Decizia nu va avea, cel mai probabil, nicio influenta asupra conducatorilor albanezi ai provinciei din sudul Serbiei, cu populatie majoritar albaneza, care ar urma sa isi proclame independenta duminica sau luni.

In acelasi timp, guvernul de la Belgrad a decis sa anuleze "toate deciziile organelor Uniunii Europene de a trimite o misiune in Kosovo".

Reprezentantii Uniunii au luat, in decembrie anul trecut, "decizia politica" de a trimite in Kosovo o misiune civila de supraveghere, in conditiile in care o declaratie unilaterala a independentei provinciei sarbe, cu populatie majoritar albaneza, in primele luni ale acestui an, parea iminenta.

Uniunea Europeana a decis sa trimita in Kosovo in jur de 2.000 de persoane, in principal politisti si juristi, care ar fi urmat sa isi inceapa misiunea in provincia din sudul Serbiei la sfarsitul acestei luni.

Decizia guvernului sarb survine intr-un moment in care Consiliul de Securitate al ONU se reuneste, joi dupa-amiaza, intr-o sedinta speciala, pentru a discuta despre statutul provinciei Kosovo. Reuniunea are loc la cererea Serbiei si a Rusiei, dupa ce Moscova a calificat drept "imoral si ilegal" orice sprijin acordat declararii unilaterale a independentei provinciei Kosovo.