Australia a profitat sâmbătă de o uşoară scădere a temperaturilor în sud-estul ţării pentru a controla peste o sută de incendii care devastează regiunea, după o nouă zi de caniculă, vineri, care a provocat fuziunea mai multor focare, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

Incendii AustraliaFoto: State Government of Victoria

Vineri noapte, trei focare s-au unit creând un „mega-incendiu” în regiunea muntoasă Snowy Mountains, la frontiera statelor Victoria şi New South Wales (NSW), acoperind o zonă de peste 6.000 de kilometri pătraţi.

Acest al doilea incendiu de proporţii - după cel din Gospers Mountain, produs la vest de Sydney şi care a mistuit o zonă de şapte ori mai mare decât suprafaţa portului Singapore - îngrijorează autorităţile în faţa posibilităţii fuziunii cu alte focare, în pofida ploilor căzute în ultimele zile dar care nu au putut să le stingă.

„Sperăm ca descărcările electrice, furtunile uscate şi trăsnetele să nu provoace şi alte incendii”, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă la Sydney, Shane Fitzsimmons, şeful Serviciului Rural al Pompierilor din NSW.

După mai multe episoade de incendii devastatoare cu care se confruntă Australia din septembrie anul trecut, autorităţile au anunţat sâmbătă că, deşi ultimele incendii au a distrus mai multe proprietăţi, nicio persoană nu a murit în noul avans al flăcărilor.

Pentru următoarele şapte zile se anunţă temperaturi mai scăzute care vor permite pompierilor îndiguirea unor focare.

Incendiile de pădure care au izbucnit în septembrie anul trecut s-au soldat cu 26 de morţi.

Bilanţul relevă şi peste 2.000 de case distruse de foc, incendiile mistuind o suprafaţă de două ori mai mare decât cea a Belgiei. Totodată, se estimează că un miliard de animale sălbatice au pierit, sau au rămas fără habitat în urma acestor incendii devastatoare.