Cel care opera racheta care a doborât Boeing-ul ucrainean miercuri, la Teheran, a deschis focul fără a putea obține confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui „bruiaj” de telecomunicații, a afirmat sâmbătă un general iranian, potrivit AFP.

Amirali HajizadehFoto: Captura YouTube

Soldatul iranian a confundat avionul cu o „rachetă de croazieră” și a avut „10 secunde să ia o decizie”, a declarat generalul de brigadă Amirali Hajizadeh, comandant al ramurei aerospaţiale a Gardienilor Revoluţiei, armata ideologică a Iranului.

„El putea să decidă să tragă sau să nu tragă, dar a luat decizia greșită”, a adăugat generalul.

„A fost o rachetă cu rază scurtă, care a explodat în apropierea avionului. Asta explică faptul că avionul a putut să continue să zboare”, a mai spus generalul iranian, într-o declarație transmisă de televiziunea de stat.

„Îmi asum responsabilitatea totală (pentru această catastrofă) și mă voi supune oricărei decizii va fi luate”, a declarat generalul Amirali Hajizadeh, adăugând: „Aș fi preferat să fi murit decât să fiu martor la un astfel de accident”.

Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât miercuri avionul ucrainean, însă spune că uciderea celor 176 de oameni de la bord a fost neintenționată. Până acum, Teheranul a negat vehement că aeronava ar fi fost doborâtă de una dintre rachetele sale.

Ucraina așteaptă o investigaţie completă, admiterea completă a vinovăției și despăgubiri din partea Iranului, a declarat președintele Volodimir Zelenski.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

Anunțul autorităților iraniene vine la o zi după ce New York Times a publicat imagini cu momentul în care avionul ucrainean de pasageri e lovit de o rachetă iraniană înainte de prăbușire.

Inițial regimul de la Teheran a negat orice implicare în prăbușirea avionului, calificând zvonurile privind doborârea sa de către o rachetă ca fiind „lipsite de sens”.

Citește și: