Noul sultan al Omanului, Haitham bin Tariq al-Said, s-a angajat sâmbătă să continue politica externă de ''non-ingerinţă'' a predecesorului său, Qaboos bin Said, decedat vineri după o domnie de aproape 50 de ani, transmit agențiile internaționale, preluate de Agerpres.

Haitham bin Tariq al-SaidFoto: Captura YouTube

Pe scena internaţională, sultanatul Oman, neutru, joacă de obicei rol de bune oficii pentru aliaţii săi occidentali, mai ales în relaţiile tensionate ale acestora cu Iranul.

Sub domnia sultanului Qaboos, Omanul şi-a consolidat rolul de stat moderat şi neutru într-o zonă a Golfului zguduită de tensiuni politice, mai ales între SUA şi aliaţii arabi ai acestora, pe de o parte, şi Iran, de cealaltă parte.

''Vom continua calea trasată de defunctul sultan'', a declarat Haitham bin Tariq în primul său discurs, transmis la televiziunea de stat.

El a promis să continue o ''politică externă bazată pe coexistenţa paşnică între naţiuni (...) şi pe non-ingerinţa în afacerile interne ale altor state, cu respectarea suveranităţii naţiunilor şi a cooperării internaţionale''.

Haitham bin Tariq a mai spus că va continua, ''ca şi sub domnia sultanului Qaboos, să favorizeze soluţiile paşnice'' la crizele regionale şi mondiale.

Haitham bin Tariq al-Said a fost numit drept noul conducător al Omanului după moartea vărului său, sultanul Qaboos bin Said, vineri seară. Televiziunea de stat din Oman a anunţat că autoritățile au deschis o scrisoare a sultanului Qaboos, în care acesta îşi alesese succesorul.

Regretatul sultan Qaboos, unul dintre cei mai longevivi conducători din Orientul Mijlociu, care a menținut neutralitatea țării în regiune, era bolnav de ceva vreme și se crede că suferea de cancer de colon.

Qaboos bin Said al Said a condus țara din Golf începând cu anul 1970, în urma unei lovituri de stat sprijinită la acea vreme de Marea Britanie.