Principalele partide din Irlanda de Nord, DUP (unionist) şi Sinn Fein (republican), au anunţat vineri că au ajuns la un acord pentru a pune capăt paraliziei care durează de trei ani în provincia britanică, rămasă fără guvern şi parlament din 2017, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

Irlanda de NordFoto: Google Maps

„Conducerea Sinn Fein s-a întrunit astăzi (vineri) şi a decis să reintre în instituţiile de împărţire a puterii”, aşa cum au fost prevăzute prin Acordul de pace din Vinerea Mare în 1998, a declarat în faţa presei lidera formaţiunii, Mary Lou McDonald.

„Avem acum o bază pentru împărţirea puterii şi suntem pregătiţi pentru acest lucru”, a adăugat ea în conferinţa de presă.

Sinn Fein, cea mai mare formaţiune naţionalistă nord-irlandeză, urmează astfel rivalilor din Partidul Democratic Unionist în ce priveşte susţinerea unui proiect de acord mediat de guvernele de la Londra şi Dublin.

Guvernul britanic a publicat joi seara un proiect de acord vizând restabilirea guvernului local în Irlanda de Nord, devenit inactiv în urmă cu trei ani.

Un scandal politico-financiar făcuse să cadă precedenta coaliţie guvernamentală în ianuarie 2017 şi mai multe serii de negocieri desfăşurate de atunci nu au permis ridicarea blocajului. Discuţiile au fost reluate în 16 decembrie anul trecut.

Dacă executivul nu va fi restabilit până la 13 ianuarie, guvernul de la Londra ar urma să convoace alegeri regionale.

Miza este cu atât mai importantă cu cât adunarea locală, în prezent paralizată, ar trebui să-şi spună cuvântul şi în dispoziţiile vamale controversate care urmăresc să evite revenirea la o frontieră fizică cu Republica Irlanda după Brexit.

La alegerile legislative de luna trecută, provincia a ales pentru prima oară la Westminster mai mulţi deputaţi republicani (nouă, între care şapte pentru Sinn Fein şi 2 pentru social-democraţi din SDLP), susţinători ai reunificării cu Irlanda, în timp ce unioniştii din DUP sunt favorabili menţinerii sub coroana britanică.