Mii de manifestanți anti-putere scandează vineri în Irak împotriva Iranului și Statelor Unite, unde recentele lovituri au amenințat să arunce țara în aer, ralansând o revoltă inedită eclipsată de accesul de tensiune între cele două puteri care se confruntă în Bagdad, scrie AFP.

Demonstratii la BagdadFoto: AGERPRES

În piața Tahrir din Bagdad, ca și în mai multe orașe din Irak, mii de oameni defilau scandând "Nu Iranului! Nu Americii" în proteste de o amploare inedită în ultimele săptămâni.

De mai multe zile, pe rețelele sociale au apărut apeluri de relansare a mișcării sociale demarate în 1 octombrie (01/10) pentru această zi de 10 ianuarie (10/01).

În noaptea de joi spre vineri, confruntări au izbucnit între manifestanți și forțele de ordine la Kerbala (sud), în timp ce mai mulți militanți au fost arestați la Basra (sud).

De peste trei luni, irakienii denunță liderii "incompetenți" și "hoți" în a 12-a cea mai coruptă țară din lume, potrivit Transparency International.

Clasa conducătoare este în plin marasm de săptămâni întregi și incapabilă să numească un înlocuitor pentru premierul demisionar Adel Abdel Mahdi.

Mișcarea, inedită prin spontaneitatea sa, a fost marcată de reprimarea dură a forțelor de ordine. Circa 460 de oameni - majoritatea manifestanți - au fost uciși și peste 25.000 răniți.

În plus, a existat o vastă campanie de intimidare, asasinate și răpiri în rândul militanților, care a slăbit forța mișcării.

Puterea, ca și forțele de securitate, este în prezent dominată de pro-iranieni și Parlamentul cere plecarea trupelor americane, pe care facțiunile pro-Iran le numesc "forțe de ocupație". Manifestanții vor să scape și de controlul tot mai mare al Teheranului în Irak.

O altă revendicare esențială - îmbunătățirea condițiilor de viață în țara care este al doilea producător de petrol din OPEC și unde un tânăr din patru este șomer iar un locuitor din cinci trăiește sub pragul sărăciei.