Lufthansa, principalul operator aerian din Germania, a anunțat vineri că toate companiile din grupul său au anulat zborurile din și către Teheran, transmite Reuters.

Avioane LufthansaFoto: Frankfurt Airport

Decizia a fost luată din cauza nesiguranței privind situația de securitate din spațiul aerian din jurul capitalei iraniene. Lufthansa spune că decizia este o ”măsură de precauție” și că va decide reluarea curselor către Iran când va avea mai multe informații.

UPDATE 15.22 Zboruri Anulate:

Austrian Airlines a suspendat zborurile, al fel ca Lufthansa, cel puțin până pe 20 ianuarie, cele două anulând deja zborurile care trebuiau să aibă loc joi și vineri

Zboruri cu traseul schimbat:

KLM Air France (care nu mai are curse către Teheran din 2018) a suspendat zborurile prin spațiul aerian irakian și iranian

Gigantul australian Qantas și-a modificat rutele pentru a evita spațiile aeriene ale ambelor țări. Zborul Perth-Londra va dura cu 50 de minute mai mult, ceea ce înseamnă pasageri mai puțini și combustibil mai mult.

Malaysia Airlines, care deja nu zbura deasupra Irakului, spune că va evita și spațiul aerian iranian

Singapore Airlines va schimba traseele pentru a evita spațiul aerian iranian

Air Canada își modifică și ea rutele

Cel mai mare operator din Taiwan, China Airlines, nu va zbura deasupra Iranului sau Irakului

Vietnam Airlines a schimbat rutele unor zboruri

Norwegian Air Shuttle a anunțat că a schimbat traseul curselor către Dubai ”ca măsură de precauție față de situația incertă din Iran”.

Autoritatea suedeză pentru transport a oprit toate cursele de pe ruta Iran - Suedia

----------------

Mai mulți oficiali americani au declarat joi că guvernul SUA crede că Iranul a doborât în mod accidental avionul Boeing al Ucrainian Airlines după ce armata iraniană a tras cu rachete către două baze americane din Irak, în timp ce Iranul era în stare de alertă ridicată.