Controversa privind confirmarea voinței guvernului britanic condus de Boris Johnson de a scoate Regatul Unit şi din Erasmus+, istoricul programul de schimb de studenți europeni, de îndată ce Brexit va fi în vigoare, revine în atenţia mass-mediei internaționale, potrivit Rai News, citat de Rador.

Erasmus+Foto: europa.eu

Problema a fost soluționată o dată pentru totdeauna, ieri după-amiază, prin respingerea clară a unui amendament la legea de ratificare a divorțului de Bruxelles, prezentat de opoziția liberal-democratică într-o Cameră a Comunelor dominată acum de conservatorii lui Boris Johnson, după victoria electorală de luna trecută.

În practică, Parlamentul britanic a votat - cu 344 contra 254 - împotriva „Noii clauze 10” a proiectului de lege, care, dacă ar fi fost adoptată, ar fi obligat guvernul să continue negocierea menținerii depline în Marea Britanie a programului Erasmus+ chiar și după 2020, când se va încheia actualul ciclu deja finanțat și mai ales când Londra va părăsi UE.

În sine, acest vot nu înseamnă încă ieșirea Regatului Unit din programul european de schimb universitar, având în vedere că modalitățile de întreținere vor putea fi discutate în cadrul negocierilor paralele post-Brexit.

Guvernul a insistat asupra faptului că va rămâne angajat în proiectul Erasmus, care în 2017 a împlinit 30 de ani. Un purtător de cuvânt al Departamentului Educației a dat asigurări că guvernul „se angajează să continue relațiile academice dintre Marea Britanie și UE, inclusiv prin programul Erasmus Plus, dacă este în interesul nostru să facem acest lucru.” Votul, așa cum era de așteptat, a provocat totuși protestele mai multor studenţi și universitari ai Regatului pe rețelele sociale.

Istoricul britanic Simon Schama a scris pe Twitter: „Aceasta este o decizie mizerabilă, un furt pentru generațiile tinere și viitoare”.

La rândul său, academicianul Paul Bernal a adăugat: „Toți cei care au cea mai mică idee despre ceea ce înseamnă Erasmus, știu că decizia guvernului este diabolică, mioapă și contraproductivă. Tipică Brexit-ului”.