Premierul canadian Justin Trudeau a declarat joi că are informații din surse multiple, inclusiv canadiene, care spun că Iranul a doborât avionul ucrainean, relatează Reuters.

TrudeauFoto: Captura video

”Avem informații din surse multiple, inclsuiv de la aliații noștri și de la propriile servicii” care ”indică că acest avion a fost doborât de către o rachetă sol-aer iraniană. E posibil să nu fi fost intenționat”, a declarat el într-o conferință de presă.

Potrivit acestuia, Iranul a indicat că va păstra cutiile negre, dar a spus președintelui Ucrainei că anchetatorii ucraineni vor avea acces la ele.

Un avion de pasageri al unei companii ucrainene, cu 176 de pasageri și membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit, miercuri dimineață, la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran. Toate persoanele aflate la bord au murit.

La bordul aeronavei se aflau pasageri din Iran, Canada, Suedia, Ucraina, Marea Britanie și Germania.

Autoritățile iraniene au reacționat joi la ”zvonurile” că o rachetă a lovit avionul ucrainean care s-a prăbușit miercuri în apropiere de Teheran, afirmând că acestea ”nu au niciun sens”.

”Mai multe zboruri interne și internaționale se aflau în curs în același moment în spațiul aerian și la aceeași altitudine, iar această poveste a atacului cu rachetă asupra avionului nu poate fi corectă”, arată un comunicat de pe site-ul Ministerului iranian al Transporturilor.

Un oficial american a spus, joi, că sateliții au detectat amprentele termice provenind de la două lansări de rachete antiaeriene. Imediat a urmat o explozie în vecinătatea avionului, potrivit oficialului.