Diplomația rusă a oferit președinției estone trei cadouri pentru a 50-a aniversare: flori, ciocolată și o sticlă de vin spumos de Crimeea, dar acesta din urmă a fost returnat imediat expeditorului, scrie AFP.

Peninsula CrimeeaFoto: Google Earth

Peninsula Crimeea, care aparține Ucrainei, a fost anexată de Rusia în 2014, dar această anexare nu a fost recunoscută de comunitatea internațională.

Reacția președintei Kersti Kaljulaid, care datează din decembrie, nu a fost dezvăluită de președinție, ci doar miercuri de ziarul estonian Eesti Ekspress și confirmată pentru AFP de biroul de presă al șefului statului.

Agenția rusă de presă Ria Novosti a relatat pe larg incidentul.

Cadoul, o sticlă de vin cu eticheta "Crimeea, Federația Rusă", a fost returnată ambasadei ruse.

"Cadourile au fost acceptate, cu excepția sticlei de vin din Crimeea rusă, care ne-a fost returnată fără comentarii", a precizat ambasada, citată de Ria Novosti.

Potrivit expertului eston în comunicații Ilmar Raag, citat joi de site-ul de știri Delfi, acest cadou face parte din "politica de normalizare a apartenenței Crimeii la Federația Rusă".

Președintele eston s-a pronunțat în mai multe rânduri împotriva acceptării de către comunitatea internațională a anexării peninsulei ucrainene.