Prințul Harry și soția sa Meghan și-au motivat decizia de a se retrage din rolurile de prim-plan din cadrul familiei regale prin dorința de a deveni "independenți financiar", dar cuplul își păstrează cea mai mare parte a veniturilor și avantajelor și va putea de acum să capitalizeze pe seama imaginii, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rapid după anunțul-șoc, ducele și ducesa de Sussex au detaliat componenta financiară a noului lor statut pe site-ul lor total redesenat.

O manieră de a ataca subiectul sensibil al costului monarhiei - ea însăși foarte populară - și criticile recurente legate de stilul lor de viață jet set. Dar aceste explicații nu au făcut decât să declanșeze o nouă ploaie de atacuri în presă, în condițiile în care independența financiară promisă rămâne relativă.

  • La ce renunță?

Harry și Meghan renunță la partea lor de alocație regală ("Sovereign Grant"), acordată de regină pentru funcțiile de reprezentare sau de membri ai familiei regale.

Ea atingea circa 82 de milioane de lire pentru exercițiul 2018-2019, dar nu se știe cât se alocă fiecărui membru al familiei. Alocația este calculată plecând de la veniturile realizate din gestionarea patrimoniului Coroanei britanice.

Dar această sumă nu reprezintă decât 5% din veniturile cuplului.

  • Ce păstrează?

Restul de 95% sunt alocate de prințul Charles, tatăl lui Harry, prin intermediul ducatului de Cornwall, o structură care datează din secolul al XI-lea și care revine moștenitorului tronului, care gestionează 53.000 de hectare de terenuri și investiții financiare. Este vorba de active de aproape un miliard de lire în 2018-2019 și un profit de peste 20 de milioane de lire.

The Times afirmă că circa 5 milioane de lire (5,9 milioane euro) sunt alocate în fiecare an fiilor lui Charles, Harry și William.

Spre deosebire de alocația regală, Harry și Meghan nu au vorbit despre intenția de a renunța la aceste fonduri. Rămâne de văzut cum va reacționa prințul Charles, care nu a fost consultat înainte de anunțul retragerii lor.

Cei doi vor păstra de asemenea facilitățile regale precum folosirea reședinței lor, conacul Frogmore, pe terenurile castelului Windsor, "cu permisiunea" reginei, proprietara.

Reședința a fost renovată cu un cost de 2,4 milioane de lire, din banii contribuabililor, alimentând criticile legate de stilul lor de viață.

  • De unde va veni independența financiară?

Renunțând la alocația regală, Harry și Meghan își regăsesc libertatea de a câștiga bani. Pentru acest cuplu foarte celebru (și deja foarte bogat), acest lucru nu ar trebui să pună probleme, fie că este vorba doar de investițiile în business-ul carității, foarte dezvoltat în lumea anglo-saxonă.

"Nu există nicio îndoială că ducesa, actriță de televiziune, și ducele, un fost soldat, sunt active care vând foarte bine", scria Daily Telegraph, care adăuga ironic că Meghan Markle și-ar putea juca propriul rol în serialul de succes al Netflix The Crown.

În decembrie, cotidianul relata că fosta actriță californiană a profitat de vacanța petrecută cu familia în America de Nord pentru a-și reactiva contactele la Los Angeles, în vederea lansării fundației sale de caritate în Statele Unite.

  • Cine le va plăti deplasările și securitatea?

Dacă Harry și Meghan își vor plăti deplasările private, aceștia afirmă pe site că doresc să continue să o "susțină" pe regina Elisabeta a II-a și să realizeze în acest cadru vizite oficiale - și deci finanțate de casa regală.

Statutul lor de personalități le oferă dreptul la protecție armată din partea poliției britanice. În acest plan, nicio schimbare nu este prevăzută.