Președintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit cu omologul său, Bashar al-Assad, în timpul primei sale vizite la Damasc de la începerea războiul din Siria, acum 9 ani, unde Moscova intervine alături de regimul sirian susținut și de către Iran, potrivit La Libre Belgique, citată de Rador.

Putin il sprijina pe AssadFoto: kremlin.ru

Putin a vizitat deja Siria, dar numai pentru a merge la baza militară din Hmeimim (nord-vest), cea mai mare pe care o are Rusia în această țară. El a făcut o călătorie acolo în decembrie 2017.

Vizita neanunțată a președintelui rus vine pe fondul tensiunilor regionale crescute, în urma atacului american care l-a ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani, arhitectul strategiei militare a Iranului în regiune și un mare aliat al puterii siriene.

Putin s-a întâlnit cu președintele Assad la un centru de comandament al armatei ruse.

„În timpul conversației cu Assad, Putin a subliniat că, astăzi, putem vedea cu certitudine că un drum imens a fost parcurs spre restaurarea statului sirian și a integrității sale teritoriale”, potrivit unui comunicat de presă al Kremlinului.

„Vladimir Putin a evidenţiat, de asemenea, că este vizibil cu ochiul liber că viața în pace s-a întors pe străzile Damascului”, potrivit aceleiași surse, salutând progresele „uriaşe” realizate în Siria.

Cei doi președinți au mers la Moscheea din Umayyad, potrivit fotografiilor președinției siriene.

Într-o țară în care războiul a ucis 380.000 de oameni din 2011, intervenția militară rusă alături de regim, în toamna anului 2015, a schimbat cursul conflictului și le-a permis trupelor guvernamentale să-şi înmulțească victoriile împotriva rebelilor și a jihadiștilor.

Potrivit președinției siriene, cei doi lideri au discutat despre „ultimele evoluții regionale” dar și despre „planurile de a elimina terorismul” în Idlib, o provincie din nord-vestul dominat de jihadişti și de rebeli, bombardată de câteva săptămâni de către puterea siriană și aviația rusă.

De asemenea, potrivit aceleiași surse, ei au evocat „procedurile” inițiate de Turcia vecină în nordul Siriei, unde Ankara a cucerit o fâșie de teritoriu de la frontieră după ce a expulzat forțele kurde din ea.

Conflictul din Siria, care a început în martie 2011 odată cu reprimarea protestelor pro-democrație, s-a transformat într-un război complex care a implicat grupări jihadiste și puteri străine.

Cu Iranul, dar și cu Turcia, un susţinător tradițional al rebelilor, Rusia a iniţiat aşa-numitul procesul de la Astana, pentru a negocia evoluțiile conflictului din Siria, care a eclipsat treptat tratativele sub egida ONU.