Israel vrea să își dubleze populația din coloniile sale din Cisiordania ocupată, pentru a ajunge la un milion de locuitori în zece ani, a spus ministrul israelian al Apărării, criticat imediat de către autoritatea palestiniană, relatează AFP.

Benjamin NetanyahuFoto: Captura YouTube

”Obiectivul nostru este ca de acum într-un deceniu un milion de cetățeni israelieni să trăiască în Iudeea și Samaria”, a spus Naftali Bennett folosind numele biblice folosite de guvernul israelian pentru a defini Cisiordania ocupată.

Bennett, un membru al partidului de dreapta radicală israeliană numit ministru al Apărării în toamnă, a făcut declarațiile la o conferință de presă în Ierusalim despre ”Doctrina Pompeo”, fupă numele lui Mike Pompeo, secretarul de stat american care a anunțat o schimbare a politicii Washingtonului cu privire la coloniile evreiești în teritoriile palestiniene ocupate.

După ce a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului și o parte a Înălțimilor Golan drept israeliene, Casa Albă a spus la mijlocul lunii noiembrie că nu va mai considera coloniile evreiești din Cisiordania ocupată drept ”contrare dreptului internațional”, o decizie care a jignit palestinienii și care a fost criticată de ONU, Franța și țările arabe.

Aproximativ 400.000 de evrei s-au stabilit în coloniile din Cisiordania ocupată, teritoriu în care locuiesc aproximativ 2,7 milioane de palestinieni.

Inclusiv în Ierusalimul de est, un teritoriu anexat de Israel și care nu face parte din Cisiordania, aproximativ 600.000 de evrei s-au stabilit în Teritoriile Palestiniene Ocupate.

”Ca ministru al Apărării, declar oficial că politica Statului Israel este ca zona C așa cum este (...) este a noastră”, a adăugat Bennett referindu-se la una dintre cele trei zone ale Cisiordaniei definite de acordurile de la Oslo și care reprezintă aproximativ 60% teritoriu palestinian.

Colonizarea de către Israel a Cisiordaniei ocupate și Ierusalimul de est anexat a continuat sub toate guvernele din 1967, dar s-a accelerat în ultimii ani sub conducerea premierului Benjamin Netanyahu, cu susținerea aliatului său de la Casa Albă, Donald Trump.

Săptămâna aceasta, autoritățile israeliene au aprobat construirea a 1.935 de noi case în colonii în teritoriu palestinian ocupat.