Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său rus Vladimir Putin au inaugurat oficial miercuri gazoductul TurkStream care simbolizează reconcilierea lor și va transporta peste 30 de miliarde de metri cubi de gaz rusesc în Turcia și Europa, relatează AFP.

Putin si ErdoganFoto: Captura video

În cadrul unei ceremonii cu mare fast la Istanbul, Erdogan a calificat deschiderea acestui gazoduct drept ”un eveniment istoric pentru relațiile turco-ruse și harta energetică regională”.

”Parteneriatul între Rusia și Turcia se întărește în toate domeniile în ciuda eforturilor celor care se opun”, a spus Putin.

După discursurile lor, cei doi șefi de stat au deschis simbolic o vană a gazoductului, de asemenea denumită Turkish Stream.

Această infrastructură, a cărei construcție a început în 2017, simbolizează spectaculoasa apropiere dintre Turcia și Rusia, după o criză diplomatică serioasă în 2015.

Cu acest nou gazoduct, Turcia securizează alimentarea marilor sale orașe din vest și se impune ca nod energetic major.

Pentru Rusia, reprezintă alimentarea sudului și sud-estului Europei ocolind Ucraina, inițial principala țară de tranzit a gazului livrat în Europa, dar cu care relațiile s-au deteriorat producând de la anexarea Crimeii și începutul unui conflict armat în estul vorbitor de rusă în 2014.

Gazoductul este format din două conducte paralele de aproximativ 930 de kilometri care conectează Anapa din Rusia cu Kiyiköy din Turcia (nord-vest).

TurkStream a început deja să alimenteze săptămâna trecută Bulgaria, la granița cu Turcia, și este extins către Serbia și Ungaria.

Inaugurarea gazoductului intervine într-un moment în care tensiunile cresc în Libia și Siria, două țări unde Ankara și Moscova au interese divergente.