Croația a schimbat președintele. La Palatul prezidențial Pantovčak nu se va mai afla Kolinda Grabar Kitarović, ci Zoran Milanović, dar perioada pe care președinta încă în exercițiu a petrecut-o în această funcție va rămâne în amintirea tuturor cetățenilor din regiune. Kolinda Grabar Kitarović a spus în repetate rânduri, public, că Iugoslavia s-a aflat “de partea greșită a Cortinei de Fier”, potrivit Rador.

Kolinda KitarovicFoto: Digi Sport

La sfârșitul lunii octombrie 2014, când a făcut pentru prima dată această declarație, cu toții am crezut că cineva care a absolvit relații internaționale nu poate vorbi serios... Cronicarul și editorialistul N1, Boris Dežulović, a analizat și a numărat de atunci și până acum alte șapte ocazii în care doamna Grabar Kitarović a rostit aceeași poveste despre “partea greșită” a Cortinei.

Și în Polonia, unde cei care visau cândva să trăiască în Iugoslavia au fost șocați de declarație, și la București, când a vorbit despre “experiența comună în spatele Cortinei de Fier” a României și Croației, și încă de câteva ori oficial, și cine știe de câte ori și neoficial. Pe lângă Cortină, și ciocolata a primit conotații politice: ea a numit incidentul /în care a împărțit copiilor din Dubrovnik pachețele în care se afla ciocolată made in Serbia/ “ciocolățelele problematice”.

Doamna a reușit să îi enerveze și pe nostalgicii erei iugoslave, și pe naționaliștii croați. Când la una din ceremonii a încălcat protocolul și s-a așezat pe locul Angelei Merkel pentru a sta mai aproape de Trump, i-a enervat pe cei care resping “râvna politicienilor noștri” de a se afirma pe scena internațională.

De patrioții locali a încercat să se apropie prin ascultarea, ba chiar și prin interpretarea în public a pieselor lui Marko Perković (cântăreț croat de etno-rock, n. red.), iar performanța de a cânta versurile acestuia care cheamă croații “la arme cu frunze și flori” a fost dezgustătoare și în privința conținutului, și în privința interpretării.

Dacă a cânta cântece “tradiționale și patriotice” nu face parte din actul de cultură, atunci baletul, mai exact spectacolul “Lacul Lebedelor”, sigur face parte. Fosta președintă a Croației poate să se laude că a avut un bis în “Lacul Lebedelor”: la finalul spectacolului, fără a fi fost invitată, s-a urcat pe scenă și a făcut o plecăciune publicului împreună cu balerinii. Ocazie cu care le-a luat și din florile primite...

De la cultură la sport

În mod evident, una din regulile nescrise de la Palatul Pantovčak este că președintele se arată interesat de fotbal chiar dacă nu se pricepe. De la meciurile locale și până la cele mondiale. După scandalurile de pe terenurile de fotbal din Croația, Grabar Kitarović a fost fermă – “De vină sunt huliganii de la Orjuna”. Orjuna este o organizație naționalistă filosârbă de la începutul secolului XX, asociată cu acte de vandalism. Dar cum Orjuna nu mai există din anul 1929, nu prea este clar la cine a făcut trimitere doamna președinte...