Preşedintele american Donald Trump a reiterat marţi ameninţarea sa de a ataca situri culturale iraniene, o afirmaţie care a stârnit indignare în Statele Unite şi în întreaga lume, notează AFP, citată de Agerpres.

Donald TrumpFoto: Flickr/ Gage Skidmore

„Ei au dreptul să ne omoare cetăţenii, dar noi, potrivit diverselor legi, trebuie să fim atenţi cu moştenirea lor culturală”, a deplâns Donald Trump în timp ce îl primea în Biroul Oval pe prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis.

„Dar legea e lege, îmi place să respect legea”, a adăugat el.

Polemica a fost provocată de un mesaj pe Twitter în care Donald Trump ameninţa că va lovi 52 de situri dacă Republica Islamică va reacţiona militar pentru a răzbuna moartea puternicului general Qassem Soleimani, ucis vineri în Irak de o dronă americană.

Aceste 52 de situri - un omagiu simbolic numărului de americani ţinuţi ostatici mai mult de un an, începând de la sfârşitul anului 1979, în Ambasada SUA la Teheran - sunt de „nivel foarte înalt şi foarte importante pentru Iran şi pentru cultura iraniană”, a subliniat preşedintele american.

Afirmaţiile liderului de la Casa Albă au părut a fi contrazise de şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, care a declarat, la rândul său, că Statele Unite vor respecta „dreptul internaţional” în cazul represaliilor contra Teheranului.

Directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a reamintit luni că SUA au ratificat două convenţii, în 1954 şi 1972 care protejează bunurile culturale în caz de conflict.