Secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat marți că era "mai mult decât clar" că un atac pus la cale de generalul iranian Qassem Soleimani urma să fie executat în termen de câteva zile, mai degrabă decât în câteva săptămâni, relatează Mediafax citand site-ul agenției Reuters.

Mark EsperFoto: jbsa.mil

"Cred că este mai corect să vorbesc de zile, cu siguranță", a declarat Esper, după ce a fost întrebat dacă presupusele planuri de atac puse la cale de Soleimani urmau să fie executate în următoarele zile sau săptămâni.

Oficialul american a mai afirmat că Administrația de la Washington caută o soluție diplomatică la escaladarea crizei iraniene, nu își dorește un război, însă și Teheranul trebuie să ia măsuri de detensionare a situației.

Relațiile între SUA și Iran sunt extrem de tensionate după ce armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, președintele Statelor Unite, Donald Trump a amenințat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ținte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagrații în Orientul Mijlociu.