Alianţa Nord-Atlantică a decis să-și retragă din Irak o parte din instructori, a anunțat marți un oficial al NATO, în contextul îngrijorărilor privind o conflagrație regională după asasinarea de către SUA a generalului iranian Qassem Soleimani, scrie Reuters.

Trupe NATOFoto: Captura YouTube

„Ne luăm toate precauțiile necesare pentru a ne proteja oamenii. Acest lucru înseamnă inclusiv repoziționarea temporară a unei părți a personalului către diferite locații atât din interiorul cât și din afara Irakului”, a precizat pentru Reuters oficialul NATO.

Totuşi, NATO îşi „va menţine o prezenţă în Irak”, a adăugat el, potrivit AFP.

Alianţa Nord-Atlantică îşi suspendase deja operaţiunile de antrenament din Irak, la o zi după uciderea generalului iranian Qassem Soleimani într-un atac american, ca urmare a amplificării tensiunilor în regiune.

„Misiunea NATO continuă, dar activităţile de antrenament sunt în prezent suspendate”, preciza atunci purtătorul de cuvânt al Alianţei, Dylan White.

Misiunea NATO în Irak, care numără câteva sute de militari, dar și personal civil, antrenează din octombrie 2018 forţele acestei ţări, la solicitarea guvernului irakian, pentru a împiedica revenirea grupării jihadiste Stat Islamic.

Armata americană l-a asasinat, săptămâna trecută, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.

Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite. Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, Trump a amenințat la rândul său că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ținte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau ținte americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagrații în Orientul Mijlociu.

Germania a iniţiat retragerea militarilor din Irak

Germania a început, marţi, retragerea efectivelor militare din Irak, în contextul crizei dintre Statele Unite şi Iran, informează publicaţia Süddeutsche Zeitung, citată de Mediafax.

Prezenţa militară germană în bazele din oraşele Bagdad şi Taji va fi „redusă temporar”, se arată într-o scrisoare trimisă de ministrul Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer, şi ministrul de Externe, Heiko Maas, Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului Germaniei.

În cele două unităţi militare sunt circa 30 de militari germani, care au rolul de a instrui serviciile de securitate irakiene pentru contracararea reţelei teroriste Stat Islamic.

Alţi 90 de militari germani se află în zone kurde situate în nordul Irakului.

Canada reduce efectivele militare din Irak

Canada a dispus reducerea temporară a efectivelor militare din Irak, prin transferarea unor militari în Kuwait, în contextul crizei dintre Statele Unite şi Iran, a declarat un oficial canadian citat de cotidianul Le Figaro, scrie Mediafax.

„În următoarele zile, unii militari vor părăsi temporar Irakul şi se vor instala în Kuwait, în cadrul eforturilor de planificare ale coaliţiei şi Alianţei Nord-Atlantice”, a declarat generalul Jonathan Vance, şeful Statului Major al armatei canadiene.

„Vom lua măsuri pentru garantarea securităţii efectivelor militare, în contextul situaţiei complexe din Irak”, a precizat Jonathan Vance.

Canada are aproximativ 500 de militari în Irak.

Franța nu intenționează momentan să își reducă numărul de militari din Irak

Franța nu are planuri în acest moment privind reducerea numărului de militari din Irak în urma tensiunilor din Orientul Mijlociu provocate de asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani, a informat marți o sursă guvernamentală de la Paris, citată de Reuters, scrie Mediafax.

Tot marți, ministrul francez al Apărării, Florence Parly, a anunțat pe Twitter că, în urma tensiunilor din regiune, Franța a decis deja sporirea măsurilor de securitate pentru cei 160 de militari ai săi din Irak. Ministrul a reiterat că prioritatea autorităților franceze este lupta împotriva militanților din gruparea teroristă Stat Islamic.

„În acest context, Franța face apel la Iran să nu contribuie la escaladarea tensiunilor și să își respecte în continuare obligațiile din cadrul Acordului din 2015”, a adăugat ea.

Franța oferă sprijin logistic forțelor irakiene și kurde care fac parte din coaliția împotriva grupării Stat Islamic din Irak.

Parlamentul Irakului a adoptat, duminică, o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani.