Socialistul spaniol Pedro Sanchez a obținut marți sprijinul parlamentului, cu o majoritate extrem de fragilă, pentru a forma un guvern de coaliție, punând capăt unei lungi perioade de blocaj politic, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

După aproape un an de guverne interimare, Sanchez a obținut majoritatea simplă de care avea nevoie cu ajutorul unor mici partide regionale, diferența dintre voturile ”pentru” și ”contra” fiind de doar două voturi.

El și aliatul său din coaliție, Pablo Iglesias, liderul formațiunii de stânga Unidas Podemos, au spus că vor impune măriri de taxe pentru persoanele și firmele cu venituri mari și vor elimina reformele promovate pe piața muncii de fostul guvern conservator. Dar, fără o majoritate solidă, coaliția probabil că se va chinui să treacă legi și va avea nevoie să negocieze cu alte partide pentru fiecare proiect în parte.

Sanchez a obținut, marți, sprijinul a 167 de parlamentari din camera inferioară, 165 votând împotriva sa. Ceilalți 18 s-au abținut.

Partidul socialist al lui Sanchez a ieșit pe primul loc în două rânduri de alegeri din 2019, dar nu a reușit să obțină și sprijinul parlamentului. Între timp, el a condus un guvern interimar care nu prea a avut marjă de manevră pentru a-și impune politicile.

Ascensiunea partidelor mici din Spania din ultimii cinci ani a pus capăt deceniilor în care politica era dominată fie de socialiști, fie de conservatorii din Partidul Poporului, formarea de guverne și menținerea lor la putere devenind mult mai dificilă.