Un tribunal cipriot a condamnat marți la patru luni de închisoare cu suspendare o britanică, declarată vinovată pentru lansarea de "false" acuzații de viol care au vizat 12 turiști israelieni, scrie AFP.

CipruFoto: Google Maps

Tânăra de 19 ani, care risca până la un an de închisoare cu suspendare, a surâs și a fost îmbrățișată de familie la anunțul verdictului tribunalului din Paralimni, în sud-estul insulei mediteraneene.

Avocații săi afirmă că procesul a fost marcat de nereguli, în special refuzul repetat al judecătorului de a considera că a fost violată.

Potrivit acestora, britanica a fost violată în 17 iulie de un grup de adolescenți israelieni în camera lor de hotel din stațiunea Aya Napa (sud-est).

Mai mulți israelieni au fost apoi arestați, dar eliberați în iulie după un nou interogatoriu al tinerei femei, în care aceasta a revenit asupra declarațiilor sale.

Judecătorul Michalis Papathanasiou a declarat-o vinovată la sfârșitul lui decembrie de declarații false.

Potrivit judecătorului, explicațiile femeii în timpul procesului au fost marcate de "contradicții, confuzie, lipsă de logică și exagerare".

Avocații săi spun însă că tânăra și-a retractat declarațiile la presiunea poliției și că suferă de tulburare de stres post-traumatic (TSPT).

Aceștia au atacat decizia în apel, a precizat unul dintre avocați, Lewis Power, care a adăugat că tânăra va părăsi Ciprul în cursul acestei zile.

La sfârșitul lui decembrie, ministerul britanic de externe s-a declarat "foarte preocupat" să afle dacă femeia a beneficiat de un "proces echitabil".