Un înalt oficial iranian din domeniul securității a declarat, luni, că Teheranul ia în considerare 13 ”scenarii de răzbunare” după uciderea generalului Soleimani, transmite agenția iraniană Fars, citată de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Declarația a fost făcută de secretarul Consiliului Național Suprem de Securitate din Iran, Ali Shamkhani.

”Americanii trebuie să știe că, până acum, în Consiliu au fost discutate 13 scenarii de răzbunare și, chiar dacă va fi consens doar în cazul celui mai ușor scenariu, punerea lui în aplicare poate fi un coșmar istoric pentru americani”, a declarat Shamkhani.

Context:

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat sâmbătă, într-o postare pe Twitter, că are în vedere 52 de situri „foarte importante pentru Iran şi cultura iraniană” dacă Teheranul va reacţiona militar pentru a răzbuna uciderea unuia dintre principalii săi comandanţi, Qassem Soleimani, şeful Forţei Quds a Gardienilor Revoluţiei.

Donald Trump a subliniat că cifra 52 corespunde numărului de americani care au fost reţinuţi ostatici timp de peste un an, începând de la sfârşitul anului 1979, în Ambasada SUA la Teheran.

Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds, secţiune a Gardienilor Revoluţiei iranieni însărcinată cu operaţiuni externe ale Iranului şi arhitect al strategiei iraniene în Orientul Mijlociu, a fost ucis vineri printr-o lovitură aeriană americană în apropierea aeroportului internaţional din Bagdad.