Cotidianul german Der Spiegel scrie că victoria lui Zoran Milanović are o importantă componentă simbolică, deoarece reprezintă semnalul că în estul Uniunii, populiștii nu mai sunt pe val. Cotidianul german reamintește că la ultimele alegeri din Slovacia, România și Ungaria, populiștii au suferit pierderi, citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mass media internațională a remarcat că electoratul croat a preferat Croația ''normală” și nu Croația ”autentică”, făcând referire la sloganele celor doi candidați.

Candidatul Partidului Social-Democrat, Zoran Milanović, a învins-o la alegerile prezidențiale de duminică pe actuala președintă, candidata partidului conservator aflat la putere HDZ, Kolinda Grabar-Kitarović, cu 52,7 % la 47,3%.

"Acest rezultat electoral are o mare încărcătură simbolică pentru Croația, dar și pentru Europa. El reprezintă un semnal că populiștii din estul Europei nu se mai află pe val", scrie expertul Spiegel pentru Europa de Est, Keno Verseck.

În articolul cu titlul "Normalitatea a învins", Verseck arată că la ultimele alegeri din Slovacia, România și Ungaria, populiștii au pierdut teren, fapt reiterat acum și în Croația.

Autorul arată în același timp că Milanović a obținut o majoritate relativă. "În primul tur al alegerilor, Miroslav Škoro, candidat de dreapta și cântăreț care se pronunță împotriva establishment-ului politic, a obținut aproape un sfert din voturi. Se poate presupune că mulți fani ai săi au rămas acasă la turul al doilea", mai spune autorul articolului.

Acesta avertizează că social-democratul Milanović trebuie acceptat în limitele sale, și reamintește de reformele social-economice neduse până la capăt de guvernul lui Milanović. "De la Milanović nu trebuie să ne așteptăm la mai bună asumare a crimelor de război pe care partea croată le-a produs în ultimul război", scrie Verseck. El reamintește în același timp de opoziția lui Milanović față de discriminarea sârbilor din Croația. Victoria lui Milanović reprezintă "o veste bună pentru cea mai mare minoritate din această țară", conchide jurnalistul german. (Hina)