Șeful guvernului, care a ajuns la putere în iunie 2018, nu a obținut majoritatea absolută de 176 de voturi din 350 pentru a câștiga acest prim vot. În detaliu, 166 de aleși au avut încredere în el, 165 au refuzat, în timp ce 18 s-au abținut. Un parlamentar favorabil socialistului a absentat duminică, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fără a constitui o schimbare dramatică, Pedro Sanchez va fi readus la putere, lucru care va pune capăt celor opt luni de paralizie politică din țară. Marți, la un al doilea vot în Cameră, va fi suficientă o majoritate relativă simplă.

Socialistul, care se poate bizui pe voturile stângii radicale din Podemos și ale mai multor partide mici, inclusiv ale naționaliştilor basci din PNV, este asigurat că va obține uşor acest lucru după ce partidul separatist Stânga Republicană din Catalonia (ERC) i-a promis că cei treisprezece deputaţi ai săi se vor abține.

Afectată de o instabilitate politică cronică din 2015, cea de-a patra economie a zonei euro a avut două alegeri parlamentare în 2019 - în aprilie și noiembrie, câștigate fiecare de dl.Sanchez, dar fără majoritate absolută - și patru scrutinuri în patru ani.

În schimbul abținerii ERC, vor fi organizate negocieri între guvernul central și executivul regional controlat de separatiști pentru a rezolva "conflictul politic asupra viitorului Cataloniei" care a încercat să facă secesiune în 2017. Rezultatul acestei negocieri va trebui să fie validat de catalani "în timpul unei consultări" , în conformitate cu termenii acordului dintre socialiști și ERC.

Această regiune bogată din nord-estul Spaniei a fost zguduită în octombrie de manifestaţii uneori violente după condamnarea la închisoare a nouă lideri separatiști pentru această tentativă de secesiune.

Sâmbătă, în timpul dezbaterii din Parlament, dl.Sanchez și-a apărat ca "o prioritate absolută" politica sa de dialog în Catalonia în fața dreptei și a extremei drepte din Vox, devenită a treia forță politică a țării, care l-au acuzat pe premier că ar vrea să "termine" cu țara, în timpul unei ședințe pe un ton agresiv.

După învestitura sa, dl.Sanchez vrea să formeze un guvern cu Podemos, primul guvern de coaliție de la sfârșitul dictaturii franchiste din 1975.

În programul lor foarte criticat de patronat, socialiștii și Podemos au promis un viraj la stânga, cu o creștere a salariului minim, a impozitelor pentru bogați și întreprinderi și cu o abrogare parțială a reformei controversate a pieței muncii adoptată de conservatori.

Totuşi, potrivit analiștilor, acest guvern minoritar se anunţă a fi fragil, pentru că va trebui să caute sprijin de fiecare dată când va dori să-şi adopte reformele.