Un important consilier militar al Iranului a dezvăluit cele mai concrete şi directe detalii cu privire la iminenta ripostă militară a Iranului la asasinarea de către SUA a lui Qassem Soleimani, dar şi cu privire la secretul cel mai strict sub care Teheranul îşi plănuieşte riposta, potrivit Daily Express, citat de Rador.

Irakieni, funeralii SoleimaniFoto: Captura video

Iranul a confirmat că va riposta pe cale armată în urma asasinării de către SUA a lui Qassem Soleimani, care era considerat cea de-a doua personalitate cu influență din Teheran, după liderul suprem al ţării, Ayatollahul Ali Khamenei.

Afirmaţiile, care aparţin unui consilier al liderului suprem iranian, ilustrează cea mai clară şi mai directă ameninţare de până acum venită din partea unui oficial iranian după atacul american cu drone de săptămâna trecută, semnalat în Bagdad, iar asta sporeşte temerile legate de un conflict sau chiar de izbucnirea unui Al Treilea Război Mondial. Hossein Dehgan a declarat pentru CNN că riposta va fi de ordin militar şi va viza "baze militare".

Detaliile legate de planul de ripostă al Iranului au fost până acum ţinute sub cel mai strict secret. Totuşi, în declaraţia de duminică de la CNN, consilierul militar iranian a precizat că ţara sa va riposta în urma asasinării generalului Soleimani atacând o serie de instalaţii ale armatei SUA. Dl Deghan a spus: "Cu siguranţă că riposta va fi de ordin militar şi va viza baze militare", după care a confirmat că represalii vor veni doar din partea Iranului, şi nu din partea vreunei puteri sau miliţii aliate, precum Hezbollah.

Consilierul iranian a continuat: "Unii ar putea spune că ar fi vorba despre operaţiunile unor apropiați. "Putem spune că America, dl Trump, a declanşat un atac direct asupra noastră - aşa că şi noi vom lansa un atac direct împotriva Americii". Asta ar pune în pericol viaţa a mii de militari americani mobilizaţi acum în Arabia Saudită. Alţi peste 5000 de soldaţi se află la baze din Irak, în Qatar există o importantă bază aeriană, iar în Bahrein sunt staţionate o serie de nave americane.

Totuşi, dl Deghan a susţinut că Iranul nu doreşte să intre în război cu SUA, ci vrea doar să se răzbune. "America a fost cea care a început conflictul", a adăugat consilierul iranian.

"În consecinţă, americanii trebuie să accepte reacţia cuvenită ca urmare a acţiunilor lor. Singurul lucru prin care s-ar evita războiul ar fi ca americanii să primească o lovitură la fel de grea ca lovitura primită de noi. După aceea, ei n-ar mai trebui să reia ciclul".