Secretarul american al Apărării, Mark Esper, susține că nu a fost luată vreo decizie de retragere din Irak, după ce Reuters și alte agenții de presă au relatat luni că armata americană a transmis Guvernului de la Bagdad că se va repoziţiona în sensul unei retrageri în siguranţă a truplor din Irak potrivit Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Nu există nicio decizie de a părăsi Irakul", a spus Esper, atunci când a fost întrebat despre scrisoare, adăugând că nu a fost activat niciun plan de retragere.

"Nu știu ce este cu scrisoarea respectivă ... Încercăm să aflăm de unde vine, ce este cu ea. Dar nu a fost luată nicio decizie de a părăsi Irakul. Punct", a mai spus Esper

Esper a adăugat că Statele Unite își respectă angajamentul de a contracara rețeaua Stat Islamic în Irak, alături de aliații și partenerii Washingtonului.

Generalul William H. Seely, comandantul SUA responsabil de operaţiunile militare din Irak, a transmis luni seară armatei irakiene că militarii americani "vor fi repoziţionaţi în scopul unei retrageri din Irak în mod securizat şi eficient", conform copiei unei scrisori oficiale obţinute de Agenţia France-Presse.

"Respectăm decizia suverană a Irakului prin care ni se solicită retragerea trupelor", a precizat generalul William H. Seely.

Parlamentul Irakului a adoptat, duminică, o rezoluție prin care cere Guvernului să evacueze militarii americani din Irak, în urma raidului aerian al SUA prin care a fost asasinat generalul iranian Qasem Soleimani.

Premierul Irakului, Adel Abdul Mahdi, i-a transmis luni ambasadorului SUA la Bagdad, Matthew Tueller, că ambele părţi trebuie să coopereze în privinţa retragerii trupelor americane. "Premierul a evidenţiat importanţa cooperării reciproce în privinţa implementării rezoluţiei Parlamentului irakian în sensul retragerii trupelor străine. Relaţiile dintre Irak şi Statele Unite trebuie aşezate pe baza adecvată. Premierul irakian a subliniat că situaţia actuală este periculoasă şi că pot apărea consecinţe, astfel că Irakul va face totul pentru a evita izbucnirea unui război deschis", a anunţat Guvernul de la Bagdad.

Statele Unite au aproximativ 5.000 de militari în Irak, implicaţi în misiuni de instruire a serviciilor de securitate irakiene pentru contracararea reţelei teroriste Stat Islamic.