Mulți analiști internaționali cred că uciderea generalului iranian Qassem Soleimani de către Statele Unite poate catapulta cele două țări într-un război feroce. Euronews a intervievat pe această temă mai mulți experți, citează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

''Americanii au făcut o greșeală tactică ucigându-l pe Soleimani - spune Vladimir Sotnikov, directorul Centrului de Studii și Analize Strategice Rusia-Est-Vest - consider că asasinarea lui Soleimani a fost o greșeală.

Poate că președintele Trump nu a fost bine informat de consilierii săi de politică externă. În orice caz, a luat o decizie pur impulsivă, desigur, dacă el a fost cel care a luat-o''.

"Americanii nu au făcut o greșeală strategică, ci o greșeală tactică - continuă analistul - Această crimă a stârnit un nou val de antiamericanism aprig în Iran. Trump, în campania sa electorală, a promis să negocieze cu Iranul''.

Momentul a fost ales foarte prost

"De fapt aici, greșeala sa a fost că momentul a fost ales foarte prost: atât în ceea ce privește programul nuclear iranian, cât și relațiile SUA cu partenerii lor din Orientul Mijlociu. Consecințele ar putea fi o tensiune puternică între Statele Unite și Iran şi o creştere a instabilităţii din Irak și din statele vecine.

Toate acestea pot fi privite ca o decizie greșită a președintelui Trump. Ministerul rus de Externe a numit incidentul 'o tentativă aventuroasă', specificând că atunci când americanii comit o greșeală, ei oferă un avantaj Rusiei și statelor care o susțin. Acum, riscul de intra într-un război adevărat este mai mare ca niciodată.

"În acest stadiu, consecințele asasinării generalului Soleimani sunt incerte, dar ceea ce este cert este că Iranul îşi va lua propriile măsuri de represalii, proporțional sau nu, însă în ambele cazuri, riscul ca situaţia să escaladeze și să se ajungă la un război adevărat este foarte probabil mai mare acum decât în oricare alt moment din ultimele decenii", spune Ali Vaez, directorul proiectului iranian al grupului ONG Crisis Group și profesor adjunct la Universitatea Georgetown.

''Parlamentul iranian va cădea acum în mâinile celor mai militante și dificile elemente ale sistemului iranian - continuă profesorul - Care are şi potențialul de a schimba complet focalizarea furiei interne împotriva stagnării politice și economice față de problemele de securitate națională și de a ajuta Sistemul iranian să adune populația în jurul drapelului. Și în același mod în care războiul dintre Iran şi Irak a contribuit substanțial la consolidarea Republicii Islamice, cred că această măsură poate ajuta Iranul să schimbe argumentul la nivel național și să militarizeze sfera internă în jurul amenințării pe care SUA o reprezintă faţă de securitatea națională".