Secretarul de Stat american Mike Pompeo a apărat duminică decizia președintelui Donald Trump, care a dus la asasinarea comandantului iranian Qassem Soleimani, în contextul în care democrații din Congresul SUA au întrebat dacă această acțiune a fost justificată, relatează Mediafax citând Reuters.

Mike PompeoFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Democrații din Congres au pus duminică la îndoială legitimitatea deciziei, întrebând de ce liderul militar iranian, care este perceput de mult ca o amenințare de către autoritățile americane, a fost asasinat acum.

Aceștia au declarat că liderul de la Casa Albă nu are autoritatea de a intra într-un război fără aprobarea Congresului, iar acțiunea acestuia pune Statele Unite în pericol.

"Nu există un singur factor, un singur moment. Nu există o singură circumstanță. Este vorba de conștientizarea riscului și a analizei", a declarat Mike Pompeo.

Armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în oraşul irakian Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran.