Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, l-a invitat la Bruxelles pe ministrul iranian al afacerilor externe, Mohammad Javad Zarif, anunţă duminică un comunicat al UE, care cere din nou o "dezescaladare" a tensiunilor în Orientul Mijlociu, scrie Agerpres, citând AFP.

Josep BorrellFoto: Ministry of the President. Government of Spain

Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă a informat despre această invitaţie, fără a preciza data, într-un comunicat în care detaliază convorbirea telefonică pe care a avut-o în acest weekend cu Zarif şi despre care menţionase deja sâmbătă seara într-un mesaj pe Twitter.

Borrell şi Zarif au evocat "importanţa menţinerii acordului de la Viena asupra programului nuclear iranian (JCPoA) care rămâne crucial pentru securitatea mondială".

Şeful diplomaţiei europene "a confirmat că este hotărât să continue să-şi joace pe deplin rolul de coordonator şi să menţină unitatea participanţilor rămaşi pentru a sprijini acordul şi deplina sa aplicare de către toate părţile".

Încheiat în 2015, acordul de la Viena cu privire la programul nuclear iranian riscă să eşueze după retragerea SUA în 2018 şi reintroducerea sancţiunilor americane care au aruncat economia iraniană într-o recesiune severă.

Acest acord, negociat între Iran şi Grupul '5+1' (cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate - , SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia plus Germania) oferea o relaxare a sancţiunilor ONU împotriva Teheranului, care s-a angajat în schimb să garanteze natura exclusiv civilă a programului său nuclear.

Parisul a invitat sâmbătă Iranul să menţină acordul de la Viena în pofida uciderii în Irak a generalului iranian Soleimani într-un raid american şi în ajunul unui posibil anunţ de către Teheran privind măsuri de relansare a programului său nuclear. Dar moartea vineri la Bagdad într-un atac al unei drone americane a şefului Forţei Qods a Gardienilor Revoluţiei, responsabilă de operaţiuni externe ale Iranului, a spulberat toate şansele de salvare a acestui acord, potrivit opiniei a numeroşi experţi.