Londra a invitat duminică Teheranul să iasă din propria izolare şi a pledat pentru o calmare a tensiunilor după escaladarea acestora între Iran şi SUA ca urmare a uciderii generalului Qassem Soleimani de către o dronă americană în Irak, potrivit AFP şi Reuters. Qassem Soleimani reprezenta o "ameninţare regională" şi SUA aveau "dreptul să se apere", a declarat ministrul britanic de externe Dominic Raab.

Dominic RaabFoto: Gov.uk

"Înţelegem situaţia în care s-au aflat, dar intensificarea tensiunilor reprezintă un risc şi dorim acum să vedem o dezescaladare şi o stabilizare a situaţiei. Un război nu este în interesul nimănui", a declarat ministrul, duminică, pentru Sky News. El a subliniat necesitatea "unei căi care să poată permite Iranului să iasă din izolarea sa internaţională".

Şeful diplomaţiei britanice a spus că a avut o convorbire cu premierul irakian duminică dimineaţa, precum şi cu preşedintele irakian şi intenţionează să discute şi cu ministrul de externe iranian. Dominic Raab se va întâlni, de asemenea, în zilele următoare cu secretarul de stat american Mike Pompeo, care le-a reproșat europenilor că nu au fost "destul de utili" cum ar fi trebuit în acest caz.

Premierul Boris Johnson, care urmează să se întoarcă duminică din vacanţa sa în Caraibe, nu a comentat încă moartea lui Soleimani, o tăcere criticată de opoziţia laburistă.

"Premierul este la comandă. Am fost în contact permanent în timpul vacanţei de Anul Nou", l-a apărat duminică ministrul său de externe.

Intensificarea tensiunilor în regiune a agravat neliniştile rudelor cetăţenilor iraniano-britanici deţinuţi în Iran, precum Nazanin Zaghari-Ratcliffe, care a fost arestat în aprilie 2016 la Teheran, iar apoi condamnată în septembrie al aceluiaşi an la cinci ani de închisoare pentru participare la manifestaţii împotriva puterii în 2009, ceea ce ea dezminte.

Soarta sa este "în centrul preocupărilor mele", a declarat Raab, denunţând "intransigenţa regimului iranian" faţă de prizonierii deţinători de dublă cetăţenie care au fost "trataţi în mod înspăimântător".

Regatul Unit şi-a revizuit sâmbătă recomandările făcute cetăţenilor săi interesaţi să călătorească, sfătuindu-i să nu se deplaseze în Irak şi Iran.

Nave militare ale Royal Navy vor escorta navele comerciale care arborează pavilion britanic în strâmtoarea Ormuz, a anunţat sâmbătă ministrul britanic al apărării. (Sursa: Agerpres)