Iranul sugerează că se pregăteşte de un "război sângeros”, după ce Qasem Soleimani, liderul Forţei Quds, a murit în urma unui atac cu dronă al Statelor Unite ale Americii.

steag roșuFoto: Hotnews

Iranienii au dat un semnal serios în acest sens arborând pentru prima dată în istorie steagul roşu deasupra unei moschei considerate loc sacru.

Arborarea steagului roşu simbolizează începerea unui "război sângeros”. Steagul a fost arborat la moscheea Jamkaram din oraşul Qom, un loc considerat sacru şi sfânt în Orientul Mijlociu încă din Evul Mediu.

Generalul Gholamali Abuhamzeh a fost citat vineri de agenţia de ştiri Tasnim declarând că Iranul îi va pedepsi pe americani oriunde s-ar afla la îndemâna Republicii Islamice şi a ridicat perspectiva atacurilor asupra navelor din Golf.

"Strâmtoarea Hormuz este un punct vital pentru Occident şi un număr mare de distrugătoare americane şi nave de război trec pe acolo. (...) Obiectivele americane vitale din regiune au fost identificate de Iran de acum mult timp. (...) Aproximativ 35 de ţinte americane din regiune, precum şi Tel Avivul, sunt la îndemâna noastră", a spus el.

Două atacuri au vizat aproape simultan sâmbătă seară Zona Verde ultrasecurizată din Bagdad și o bază aeriană irakiană în care se aflau soldați americani aflată la nord de capitală, au declarat responsabili ai serviciilor de securitate citați de AFP. Atacurile au loc la o zi de la uciderea într-un raid american în Irak a puternicului general iranian Qassem Soleimani.

Reacţia lui Donald Trump

Președintele american Donald Trump a scris pe Twitter că Iranul "vorbeşte cu foarte mare îndrăzneală despre vizarea anumitor ţinte ale SUA” ca răspuns la moartea lui Soleimani.

Trump a declarat că Statele Unite au "în vizor 52 de obiective iraniene” şi că unele sunt "la un nivel foarte înalt şi importante pentru Iran şi cultura iraniană, iar acele ţinte, şi Iranul însuşi, vor fi lovite foarte rapid şi foarte rău”.

"SUA nu mai doresc ameninţări!”, a spus Trump, adăugând că cele 52 de ţinte reprezintă cei 52 de americani care au fost ţinuţi ostatici în Iran după ce au fost capturaţi din ambasada SUA din Teheran în 1979. (Sursa: Mediafax)