Preşedintele algerian Abdelmadjid Tebboune a numit joi seara, la exact două săptămâni de la preluarea funcţiei, un guvern format din 39 de membri, a anunţat purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale, care a prezentat componenţa executivului la televiziunea naţională, informează AFP, potrivit Agerpres.

Proteste masive in AlgeriaFoto: Captura YouTube

Este pentru prima oară când guvernul algerian este anunţat în direct de la sediul preşedinţiei de către unul din oficialii săi şi nu printr-un comunicat oficial.

Pe 28 decembrie, preşedintele Tebboune l-a numit în funcţia de premier pe Abdelaziz Djerad, un profesor universitar în vârstă de 65 de ani fost secretar general al administraţiei prezidenţiale (1993-1995) şi ulterior al ministerului afacerilor externe (2001-2003) şi l-a însărcinat cu formarea guvernului.

Patru dintre cei cinci miniştri principali au făcut parte din guvernul anterior, condus de Noureddine Bedoui, numit pe 31 martie de preşedintele Abdelaziz Bouteflika, cu două zile înaintea demisiei sale, sub presiunea unei mişcări de protest fără precedent („Hirak”).

Cel puţin alţi trei miniştri au mai deţinut aceleași portofolii în perioada în care Bouteflika a fost preşedinte, adică în ultimii 20 de ani.

Din componenţa executivul mai fac parte 7 miniştri delegaţi şi 4 secretari de stat. În guvern au fost numite, de asemenea, 5 femei, conform informaţiilor furnizate de agenţia oficială de presă APS.

Principala noutate este absenţa unui viceministru al apărării, funcţie ocupată din 2013 şi până la moartea sa, pe 23 decembrie, de şeful statului major al armatei, puternicul general Ahmed Gaid Salah.

Preşedintele republicii este, în mod tradiţional, ministrul apărării în Algeria.