Autoritățile chineze par să distrusă în ultimii ani peste o sută de cimitire tradiționale ale minorității uigure, de religie musulmană, din regiunea Xinjiang, potrivit imaginilor din satelit analizate de jurnaliștii de la CNN, citați de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acțiunea de demolare a cimitirelor pare să fie parte a ceea ce criticii descriu ca o campanie amplă și coordonată a autorităților chineze de control a credințelor islamice și a grupurilor minoritare musulmane din interiorul granițele sale.

Colaborând cu surse din cadrul comunității uigure și analizând sute de imagini din satelit, CNN a descoperit peste 100 de cimitire care au fost distruse, majoritatea în ultimii doi ani. Aceste informații sunt susținute de zeci de anunțuri oficiale ale guvernului chinez, care a anunțat mai multe „mutări” de cimitire.

În legătură cu acest subiect, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe de la Beijing a declarat că: „Guvernul (...) din Xinjiang respectă pe deplin și garantează libertatea tuturor grupurilor etnice (...) de a alege cimitirele și a metodelor de înmormântare”.

Experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite şi mai mulţi activişti pentru drepturile omului spun că cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor comunităţi musulmane sunt încarceraţi în centre de detenţie în Xinjiang.

Un grup de jurnalişti a publicat în noiembrie mai multe documente clasificate ale Guvernului chinez care descriu activităţile de represiune desfăşurate în centrele de detenţie din regiunea Xinjiang din vestul ţării.

Beijingul neagă orice tratament incorect faţă de uigurii din Xinjiang şi susţine că acţiunile sale reprezintă o formă de a-i educa pe aceşti cetăţeni pentru a preveni extremismul islamist şi separatismul.