Șapte persoane, între care patru piloţi, au fost reținute joi de autoritățile din Turcia în ancheta privind dispariția fostului preşedinte al Nissan Carlos Ghosn. Investigația vizează fuga fostului șef al Nissan, care a plecat din Japonia în Liban, via Istanbul, scrie Reuters. Gosh este acuzat de fraude financiare şi era în arest la domiciliu, după ce a stat 130 de zile în detenţie.

Carlos GhosnFoto: YouTube

Carlos Ghosn a devenit cel mai faimos evadat din Japonia, anunţând marţi că a fugit în Liban pentru a scăpa de un sistem de justiţie ”corupt”.

Persoane apropiate situaţiei au declarat pentru Reuters că Ghosn - unul dintre cei mai cunoscuţi şefi de companii din lume - a sosit luni la Beirut de la Istanbul, cu un avion privat.

Site-ul Hurriyet a relatat, citând un oficial din Ministerul turc de Interne, că poliţia de frontieră din Turcia nu a fost informată despre sosirea lui Carlos Ghosn, iar intrarea şi ieşirea lui din ţară nu au fost înregistrate. Avionul a sosit luni, la ora 5:30, la aeroportul Ataturk din Istanbul, potrivit Hurriyet, care precizează că procurorii au dispus reținerile după extinderea investigaţiei. Informaţiile nu au putut fi confirmate imediat, potrivit Reuters.

Conform agenţiei de presă DHA, poliţia a reţinut şapte persoane, printre care patru piloţi, suspectate că l-au ajutat pe Ghosn să ajungă în Liban de pe un aeroport din Istanbul, unde a aterizat venind din Japonia.

Televiziunea din Japonia NHK a relatat că autorităţile japoneze i-au permis lui Ghosn să aibă la el un paşaport francez de rezervă, încuiat într-o casetă, în perioada eliberării sale pe cauţiune, oferind o informaţie legată de modul în care acesta a reuşit să evadeze din Japonia în Liban.

Procuratura a percheziţionat joi reşedinţa lui Ghosn din Tokyo, a mai relatat NHK.

Omul de afaceri, care deţine cetăţenie franceză, libaneză şi braziliană, a fost scos din Tokyo și transportat clandestin în Liban de către o companie privată de securitate, în urmă cu câteva zile, aceasta fiind parte a unui plan pregătit în ultimele trei luni.

"Nu am fugit de justiție. Am fugit de injustiție și persecuție politică", a spus Carlos Ghosn, marți, într-o declarație prin e-mail transmisă presei americane.

Încă nu este clar cum a reușit Ghosn să scape de supravegherea autorităților judiciare din Japonia în așa fel încât să se îmbarce în avionul privat care l-a dus în Turcia. Potrivit presei libaneze, acesta ar fi fugit din Japonia ascuns într-o cutie de instrumente muzicale după ce o trupă de cântăreți i-ar fi vizitat casa din Tokyo în perioada Crăciunului.

Arestat în 2018 în Japonia, Carlos Ghosn, care este acuzat că nu a declarat compensaţii în valoare de zeci de milioane de dolari și de deturnare de fonduri, a fost eliberat pe cauțiune de o instanță niponă în aprilie.