Numărul persoanelor care și-au pierdut viața în urma prăbușirilor unor avioane comerciale de mari dimensiuni a scăzut cu mai mult de 50%, potrivit firmei olandeze de consultanță To70, citate de Reuters.

Avioane Boeing 737 MAXFoto: boeing.com

Firma de consultanță aeronautică To70 a afirmat că anul trecut au avut loc 86 de accidente în care au fost implicate avioane comerciale de mari dimensiuni, inclusiv 8 incidente fatale care au dus la moartea a 257 de persoane. În 2018 numărul accidentelor în care au fost implicate aeronave de acest tip s-a ridicat la 160, din care 13 au fost fatale, provocând 534 de decese.

Conform To70 rata accidentelor fatale în cazul avioanelor comerciale mari a fost în 2019 de doar 0,18 la un milion de zboruri, reprezentând un accident fatal la fiecare 5,58 de milioane de zboruri, o îmbunătățire considerabilă față de 2018.

În numărul fatalităților au fost incluși pasagerii, echipajul și orice victime aflate la sol în momentul producerii accidentelor. Avioanele comerciale de mari dimensiuni care au făcut obiectul studiului sunt folosite de către aproape toate marile companii aeriene la nivel mondial.

Raportul firmei de consultanță vine la puțin timp după ce consiliul de administrație al Boeing l-a demis pe directorul general al companiei, Dennis Muilenburg, pe fondul escaladării crizei provocate de prăbuşirea a două aeronave 737 MAX, care au obligat cel mai mare producător de avioane din lume să oprească producţia celui mai bine vândut avion al său.