Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, i-a avertizat pe principalii lideri ai Partidului Muncitoresc (aflat la putere), că țara are „o situație gravă” economică și a făcut apel la luarea de măsuri de urgență pentru a remedia situația. Vorbele sale, reproduse luni de presă oficială, vin după deschiderea, sâmbătă, a unei sesiuni plenare a partidului, cu câteva zile înaintea expirării termenului ultimatumului lansat pentru sfârșitul anului de Phenian Washingtonului, potrivit La Libre, citat de Rador.

Kim Jong UN, la teste cu rachete in Coreea de NordFoto: KCNA

În lipsa unor progrese în negocierile lor privind programul nuclear nord-coreean, Kim Jong Un a promis un “cadou de Crăciun”. Liderul nord-coreean, care prezidează sesiunea, a afirmat că a venit momentul să se facă “o cotitură decisivă” în dezvoltarea economică a țării sale.

El le-a prezentat liderilor reuniți în sesiune “sarcini” de îndeplinit “pentru a corecta de urgență grava situație din principalele sectoare industriale ale economiei naționale”, a relatat, luni, agenția oficială nord-coreeană KCNA.

Coreea de Nord nu publică niciodată statistici economice, singurele cifre disponibile privind rezultatele sale financiare provenind din străinătate.

În iulie, Banca Centrală sud-coreeană a estimat că în 2018 creșterea economiei țării, supusă sancțiunilor internaționale, a scăzut cu 4,1%, cea mai importantă contracție de la foametea devastatoare din anii ’90.

După o apropiere în 2018, negocierile privind programul nuclear nord-coreean sunt în impas de la eșecul summitului de la Hanoi din februarie dintre dl Kim și președintele american, Donald Trump.

Coreea de Nord a făcut recent o serie de teste la baza sa de lansare de rachete Sohae, după o serie de tiruri de proiectile în săptămânile precedente.